21.4 C
Brussel

Nieuwe antidiscriminatiewetgeving is zo woke als zijn kan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Donderdagavond werd in de Kamer een wetsontwerp van kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) goedgekeurd. Deze nieuwe antidiscriminatiewetgeving voorziet een tot drie keer hogere schadevergoeding voor slachtoffers, afhankelijk van de minderheidsgroepen waartoe men behoort, zo meldt HLN. “Deze antidiscriminatiewetgeving is de woke intersectionaliteit in de praktijk gebracht”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De forfaitaire schadevergoedingen in de antidiscriminatiewetgeving worden verhoogd van 650 naar 1.950 euro. In bepaalde gevallen kan dit zelfs oplopen tot 3.900 euro. Vanaf nu zal een rechter ook positieve maatregelen kunnen opleggen, zoals het invoeren van een diversiteitsbeleid of het opleggen van een interne audit. Volgens Leroy gaat het hier om een “mijlpaal in de strijd tegen discriminatie”.

Een ander nieuw concept, is het erkennen van ‘meervoudige discriminatie’. Wie tot meerdere slachtoffercategorieën behoort – bijvoorbeeld iemand die deel uitmaakt van een raciale minderheidsgroep en een auditieve beperking heeft – kan meerdere schadevergoedingen toegekend krijgen van de rechter.

“Wokeness is een gevaarlijk gif”

Andere nieuwigheden zijn de concepten ‘discriminatie door associatie’ en ‘discriminatie op basis van een verondersteld criterium’. Verder worden begrippen die reeds in de antidiscriminateiwetgeving vervat waren, gemoderniseerd. De term ‘afkomst’ wordt uitgebreid naar ‘sociale afkomst of toestand’, ‘geslachtsverandering’ wordt veranderd naar ‘medische of sociale transitie’ en ‘seksuele geaardheid’ wordt ‘seksuele oriëntatie’.

Het Vlaams Belang stemde als enige partij tegen dit voorstel dat nochtans als voorbeeld van wokeness in het boekje ‘Woke’ van N-VA-voorzitter Bart De Wever had kunnen staan. “Word je gediscrimineerd, kan je per “slachtoffercategorie” een schadevergoeding krijgen. Stop toch met die ideologische nonsens. Wokeness is een gevaarlijk gif, niets om beleid op te baseren”, stelt Van Grieken scherp.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen