13.3 C
Brussel

Nieuw vanaf 1 juli: hogere verkeersbelasting en lossere bloeddonatieregels homo’s

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Er veranderen vanaf zaterdag een aantal zaken. Op 1 juli wordt de verkeersbelasting met meer dan 5% omhoog getrokken. Ook zullen homomannen slechts 4 maanden na seks gehad te hebben, bloed kunnen geven en zullen Maestro-bankkaarten geleidelijk verdwijnen. Tot slot gaan de minimumpensioenen omhoog, zo blijkt uit een oplijsting van HLN.

De verkeersbelasting in Vlaanderen stijgt vanaf 1 juli met 5,2 procent. Dat is het gevolg van de jaarlijkse indexering. De toename van de belasting komt er snel na een vorige substantiële verhoging. In 2022 ging de belasting immers nagenoeg met 9% omhoog. Wie met fossiele brandstof rijdt, in het bijzonder diesel, zal het meest betalen.

Ook de bekende Maestro-bankkaarten zullen vanaf volgende maand worden uitgefaseerd, dit weliswaar over een periode van vijf jaar. De kaarten zijn immers bedoeld om digitaal te betalen in een fysieke winkel, maar zijn minder geschikt voor e-winkelen. De maestro-kaarten zullen worden vervangen door Debit Mastercards (waarbij een betaling meteen van de rekening gaat). Als u een Maestro-kaart heeft, hoeft u niks te doen. Wanneer de kaart vervalt, zal deze gewoon met een Debit Masterkaart worden vervangen.

Verder zal een verzameling aan uitkeringen worden verhoogd omwille van de indexering enerzijds en het het regeerakkoord over de welzijnsenveloppe. Het minimumpensioen zal zo 2 procent stijgen, goed voor zo’n 32 tot 41 euro, afhankelijk of men alleenstaand is of niet. Ook de invalidatiteitsuitkering voor mijnwerkers stijgt met 2,5%. Werkloosheidsuitkeringen zullen dan weer 1,3% stijgen, de werkbonus zal verder worden opgetrokken en ouderschapsverlofuitkeringen stijgen met 1,2%

Tot slot mogen homomannen vanaf 1 juli bloed geven als ze 4 maanden lang geen seks hebben gehad. Dat is een versoepeling: voorheen was het 12 maanden en nog daarvoor konden seksueel actieve homo’s helemeen geen bloed geven ongeacht de wachttermijn. Dit om het risico op bloedoverdraagbare infectieziekten, zoals hiv, te minimaliseren.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen