5.5 C
Brussel

“Niet onze nationaliteit? Niet in onze gevangenis”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bezocht vrijdag de gevangenis van Antwerpen samen met Vlaams Belang-Kamerleden Ellen Samyn, Ortwin Depoortere en Marijke Dillen. De partij wil de overbevolking van onze gevangenissen aanpakken, waar meer dan 40 procent van de gedetineerden niet over de Belgische nationaliteit beschikt. “We willen als algemene stelregel dat wie niet over onze nationaliteit beschikt, zijn straf ook niet uitzit in onze gevangenissen”, aldus Van Grieken.

Volgens de partij moet de oorzaak van de overbevolking gevonden worden in het feit dat een enorm deel van de gevangenen zelfs niet over de Belgische nationaliteit beschikt. “Mensen die nooit onze nationaliteit hebben gehad, maken meer dan 40 procent uit”, reageert Van Grieken. “Nog veel frappanter is het feit dat drie vierde van hen gewoon illegaal in het land is en dus eigenlijk uitgezet zou moeten worden.” 

Verlies van verblijfsrecht in gevangenis

“Wie hier veroordeeld, wordt tot een celstraf, moet onmiddellijk het eventueel verblijfsrecht dat men hier heeft verliezen”, aldus Van Grieken die ook pleit voor aparte gevangenissen voor vreemdelingen. “In Denemarken financiert men een gevangenis in Kosovo, waar illegale criminelen hun straf moeten uitzitten voor ze worden teruggestuurd. Wij kunnen bijvoorbeeld een gevangenisboot inzetten waar gevangenen die teruggestuurd moeten worden naar hun herkomstland tijdelijk in kunnen verblijven.” 

De partij vraagt dat de regering de druk opvoert op landen zoals Marokko om hun criminele onderdanen terug te nemen. “Een land dat niet voldoet aan zijn plicht, mag geen cent ontwikkelingshulp meer ontvangen en moeten we permanent onder druk zetten”, vervolgt Van Grieken. Vorig jaar trad een akkoord in werking met Marokko om veroordeelde Marokkanen hun celstraf in hun herkomstland te doen uitzitten. “Dat akkoord heeft geen wonderen verricht en dat hoeft ook niet te verbazen. Indien ze niet onder druk worden gezet, zal het bij aankondigingspolitiek blijven.”

Welzijn van de cipiers en gevangenen

Eind december nog maakte het gevangeniswezen bekend dat er meer dan 200 gedetineerden op de grond sliepen door capaciteitsgebrek. Er braken ook al verschillende keren stakingen uit bij het personeel door de personeelstekorten en de hoge werkdruk die de overbevolking van de gevangenissen met zich mee brengt. En tal van psychiatrisch gestoorden zitten opgesloten bij de gewone criminelen. Van Grieken wil dat hier ook aandacht naar gaat.

“Politici van de traditionele partijen zouden beter ook eens een gevangenis bezoeken en zien hoe het er aan toegaat”, stelt Van Grieken kritisch. “Onze gevangenissen zitten overvol en dat zorgt al jaren voor schrijnende omstandigheden, zowel voor de gevangenen zelf als de cipiers.” Daarom bepleit het Vlaams Belang een aantrekkelijker statuut voor cipiers en voldoende aangepaste hulp voor geïnterneerden met psychiatrische problemen. 

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen