De deelstaten hebben vragen bij de impact van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). De federale regering begint deze week aan de politieke consultaties als eerste aanzet tot een fiscale hervorming, dat meldt De Tijd. Het startschot is alvast gegeven met een uithaal van fractievoorzitter Melissa Depraetere (Vooruit) naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Daarin beschuldigt ze Bouchez van amateurisme en het tegenhouden van hervormingen. Duidelijk dat de socialisten lijnrecht tegenover de liberalen staan.
De aanzet is gegeven voor de onderhandelingen voor een fiscale hervorming. Deze week wil premier Alexander De Croo (Open Vld) inzetten op bilaterale gesprekken met alle Vivaldi-partijen. Het zal gaan over zowel de hervorming van de fiscaliteit alsook de pensioenen. De gesprekken lijken broodnodig om de regering op één lijn te krijgen gezien de verschillende kritieken en vijandigheden tussen de socialisten en liberalen.
Socialisten en liberalen komen opnieuw niet overeen
De liberalen hebben de voorbije weken wat lobbywerk verricht. Beleggers en ondernemers beginnen nu ook het plan van Van Peteghem te bekritiseren. Vorige week meldde De Tijd nog dat durfkapitalisten scenario’s opmaken om België te ontvluchten als de gunstige behandeling van investeringsfondsen wordt ingeperkt. Bedrijven en sociale secretariaten hekelen dat de geplande beperking van de verloning via warrants zal leiden tot een nettoloonverlaging bij hogere profielen. Daarbovenop betreuren verzekeraars de afbouw van het langetermijnsparen.
Daartegenover staan de linkse partijen. Zij struikelen over de verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9%. Dat terwijl de minister de verlaging van lasten op arbeid wil voorbehouden aan werkenden. “Ook de gepensioneerden en werklozen zullen met een duurdere winkelkar geconfronteerd worden”, klinkt het aan de linkerzijde.
Onzekerheid bij de ministers van Begroting van de gewesten en gemeenschappen
De ministers van Begroting van de gewesten en gemeenschappen richten zich met een brief naar Van Peteghem. Als de personenbelasting verlaagd zou worden, heeft dat impact op de regionale inkomsten. Dat veroorzaakt onzekerheid voor de regionale begrotingen. Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) vraagt om uitleg want hij zou graag zijn rekening laten kloppen. “Vlaanderen is op weg naar een evenwicht en ik wil dat zo houden.”