10.4 C
Brussel

Nicht Olivier Vandecasteele sluit zich 24 uur op

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op de Grote Markt in Doornik, Henegouwen sluit Olivier Vandecasteeles nicht Manon Vandecasteele zich voor 24 uur op. Ze wil met deze actie aandacht vragen voor de onrechtvaardige opsluiting van haar oom en ze vraagt verantwoordelijkheid van politici zoals justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dat meldt de VRT.

Olivier Vandecasteele is een Brusselse NGO-medewerker die sinds 26 februari 2022 opgesloten zit in de Iraanse cel. De Brusselaar moet een gevangenisstraf van 40 jaar uitzitten in Iran. Hij bevindt zich sinds begin april 2023 in de Evin-gevangenis, een gevangenis waar onder meer politieke gevangen zitten. Naast een gevangenisstraf krijgt Vandecasteele 74 zweepslagen wegens ‘spionage’. Verder krijgt hij geen advocaten naar eigen keuze.

Brieven voor de vrijlating van Vandecasteele

Manon wil met haar actie de aandacht trekken van politici zoals Vincent Van Quickenborne. Ze is van mening dat er weinig tot geen vooruitgang is in het proces om Olivier Vandecasteele op vrije voeten te krijgen.

Manons moeder deelt verder mee dat haar dochter geen eten en enkel water zal krijgen. Mensen kunnen tijdens Manons actie boodschappen en brieven achterlaten die zich met het dossier van haar nonkel bezighouden. Volgens Manon zijn de boodschappen belangrijk, want ze hoopt dat de berichten een verschil kunnen maken en dat de Iraanse autoriteiten in de komende dagen haar nonkel terug naar huis sturen.

Diplomatie of chantage?

Begin deze week hebben België en Iran een akkoord gesloten over de overbrenging van gevangen. Het gaat om een overdrachtsverdrag dat werd goedgekeurd door het Grondwettelijk hof en het Parlement begin maart. België heeft in dat kader een aanvraag ingediend om Olivier Vandecasteele over te brengen. Men vermoedt dat Iran op zijn beurt een aanvraag heeft ingediend om Asadollah Asadi, een schijndiplomaat die in een Belgische cel zit wegens terrorisme, te ruilen met Olivier Vandecasteele.

De regeling is echter omstreden, want het zorgt ervoor dat België zich in een chanteerbare positie plaatst. Dat stelt onder meer oppositiepartij Vlaams Belang. Iran zou zo meer en meer onschuldige landgenoten kunnen arresteren en gebruiken als hefboom voor de vrijlating van veroordeelde terroristen.

“Het is enerzijds een zéér fout precedent waarmee wij toegeven aan de chantagepolitiek van Teheran”, zei Kamerlid Ellen Samyn nog in maart over de zaak. “Het Ayatollahregime misbruikte Vandecasteele immers als gijzelaar en pasmunt om Assadi vrij te krijgen. Anderzijds is het ronduit gevaarlijk voor onze nationale én Europese veiligheid om deze terrorist weer zijn gang te laten gaan in zijn thuisland, waar men hem als held zal ontvangen.”

BRON:VRT nws
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen