14.3 C
Brussel

Netanyahu zet hervormingen in Israël on hold na protest

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na twee dagen van staking en protest, kondigde premier Benjamin Netanyahu een opschorting van de justitiële hervormingen in Israël, zo meldt onder andere NOS. Deze gerechtelijke hervormingen zouden de bevoegdheden van het Hooggerechtshof verzwakken en de positie van de premier versterken. Zowel nationaal als internationaal kwam het tot kritiek.

De justitiële hervormingen maken deel uit van een groter pakket hervormingen. De hervormingen hebben onder meer tot doel de arbeidswetgeving te wijzigen en de macht van de vakbonden in Israël te beperken. Zowel de oppositiepartijen, maatschappelijke organisaties als de vakbonden staan kritisch tegenover de hervormingen. Zij voeren aan dat zij de rechten en het welzijn van werknemers zouden schaden.

Reactie op de hervormingen

Het besluit om de hervormingen op te schorten heeft gemengde reacties opgeleverd. Hoewel de Britse regering de pauze toejuicht, eist zij dat de hervormingen volledig zouden worden opgegeven. Sommige Israëlische groeperingen hebben het besluit bekritiseerd als een teken van politieke zwakte. Veel werknemers en hun vertegenwoordigers toonden zich opgelucht en zagen de pauze als een kans voor verdere onderhandelingen en dialoog.

De staking veroorzaakte aanzienlijke verstoringen in het hele land, met ernstige gevolgen voor het vervoer en de openbare diensten. De pauze in de voorgestelde hervormingen heeft echter een einde gemaakt aan de staking, waarbij de vakbonden hebben verklaard dat zij de situatie zullen blijven volgen en indien nodig verdere actie zullen ondernemen.

Hoewel de opschorting voor tijdelijke rust zorgt bij de tegenstanders van de regeringsagenda, blijft de situatie zeer omstreden. De komende maanden zullen regeringsfunctionarissen, vakbonden en oppositiepartijen debatteren en onderhandelen om een oplossing te vinden waarin de belangen van de werknemers en de doelstellingen van de regering met elkaar in evenwicht zijn.

Protest tegen Netanyahu

De voorgestelde hervormingen hebben diepe verdeeldheid gezaaid in de Israëlische samenleving. Velen beschouwen ze als een poging van Netanyahu om zijn macht te consolideren en de democratische instellingen te ondermijnen. Sommigen beschuldigen de premier er ook van de hervormingen te gebruiken om hem af te leiden van zijn lopende corruptieproces.

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen