14.7 C
Brussel

Nea Dimokratia behaalt Griekse verkiezingsoverwinning

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Kyriakos Mitsotakis, de leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, heeft gezworen de hervormingen te versnellen na zijn verpletterende overwinning zondag in de tweede verkiezingen, zo meldt onder andere ekathimerini. V-NIEUWS voorspelde de conservatieve overwinning dit weekend al. 

Jubelende aanhangers verzamelden zich buiten het partijhoofdkwartier in Athene en zwaaiden met blauwe en witte partijvlaggen. Bijna volledige resultaten laten zien dat de conservatieve partij iets meer dan 40% van de stemmen heeft gewonnen en daarmee zijn belangrijkste rivaal heeft verpletterd, de linkse SYRIZA-partij, die moeite had om 18% te halen, 2 procentpunten lager dan bij de laatste verkiezingen in mei.

Een nieuw hoofdstuk onder Nea Dimokratia

“Met de verkiezingsuitslag van vandaag begint Griekenland aan een nieuw, historisch hoofdstuk”, zei Mitsotakis in een televisieverklaring. “De kiezers hebben ons een sterk mandaat gegeven om sneller de grote veranderingen door te voeren die ons land nodig heeft. Op een luide en volwassen manier hebben ze voorgoed een traumatische cyclus van leugens en giftigheid afgesloten die het land tegenhield en de samenleving verdeelde.”

Zijn tweede termijn als premier “kan Griekenland transformeren in een dynamisch ontwikkelingstempo dat de lonen zal verhogen en de ongelijkheid zal verminderen, met een betere en gratis openbare gezondheidszorg, met een effectievere en digitale staat en een sterk land,” voegde hij eraan toe. Hij bedankte de stemmers op Twitter: “Ik dank de Griekse mannen en vrouwen voor hun vertrouwen. Nu voel ik een zwaardere plicht om het land met al mijn kracht te dienen. Ik beloof nooit wonderen. Maar ik verzeker u dat ik trouw zal blijven aan mijn nationale plicht met plan, toewijding en hard werken.”

Een rechtse golf door Europa

De stemming van zondag kwam iets meer dan een week nadat een migrantenschip kapseisde en zonk voor de westkust van Griekenland, waarbij honderden mensen omkwamen en vermist raakten en de acties van de Griekse autoriteiten en het strenge migratiebeleid van het land in twijfel werden getrokken. Maar de ramp had geen invloed op de verkiezingen, met binnenlandse economische kwesties op de voorgrond van de kiezers.

Niet enkel in Griekenland is de rechtse golf merkbaar. Eveneens op zondag kon het nationalistische AfD, dat samen met het Vlaams Belang lid is van de Europese ID-fractie, voor het eerst in haar geschiedenis een bestuurslid leveren bij een verkiezing. Ook in Finland begint rechts aan een nieuw hoofdstuk: twee weken terug ontstond een coalitie waar ook de conservatieve Finnenpartij deelneemt.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen