Deze dinsdag werd in de commissie Milieubeheer (ENVI) geen meerderheid gevonden voor de omstreden natuurherstelwet. “De natuurherstelwet zou Vlaanderen nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis”, zegt fractieleider in het Europees Parlement Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in een mededeling. In de vorige ENVI-zitting stemde men ook al over de beruchte wet, maar toen kwam men door allerhande vertragingsmanoeuvres in tijdnood en kon de stemming niet afgerond worden. Annemans noemt het verwerpen van de Natuurherstelwet door de commissie “een terugkeer naar het gezond verstand”.
Eerder raakte het voorstel van de natuurherstelwet reeds niet door de commissies Landbouw en Visserij. Ook in de commissie Milieubeheer was het nipt. Met 44 stemmen voor en 44 tegen werd deze tegengehouden. “Een positief signaal”, stelt Annemans. “Een positief signaal”, volgens Annemans.
“Het voorstel is nu voor de derde keer afgewezen in een commissie van het Europees Parlement”, vervolgt het europarlementslid. “De commissie Milieubeheer zal dus tijdens de volgende plenaire vergadering een verwerping van de natuurherstelwet voorleggen. Hierover zullen dan alle Europarlementsleden moeten stemmen. Wij zullen er met onze fractie alleszins alles aan doen om deze wet definitief af te voeren.”
Nog niet noodzakelijk verlost van natuurherstelwet
Volgens het Vlaams Belang kadert de natuurherstelwet in de steeds extremere klimaatijver van Eurocommissaris Frans Timmermans. “EU-commissarissen zijn eerst en vooral ambtenaren, geen beleidsmakers”, vervolgt Annemans. “Zij horen dus geen beleid te maken, maar hebben een ondersteunende functie als beheerders. Maar tegenwoordig gedragen ze zich steeds meer als verkozen ministers. Timmermans is daar een erg goed voorbeeld van. Maanden geleden was hij al actief bezig het Europees Parlement te beïnvloeden om zijn radicale natuurherstelwet erdoor te krijgen via persoonlijke meetings met Europese parlementsleden. Verschillende parlementsleden die zetelen in ENVI, noemde het gedrag van de Eurocommissaris toen “ongekend” en “onprofessioneel”. Dat zijn wet nu opnieuw is afgekeurd is een sterk signaal dat het anders moet.”
“Dat het wetsvoorstel het vandaag niet heeft gehaald in de commissie is echter nog geen zekerheid dat we af zijn van het vreselijke voorstel”, waarschuwt Annemans. “Over de verwerping van de wet wordt nog gestemd op de aankomende plenaire van juli in Straatsburg. Linkse partijen zullen er alles aan doen alsnog een meerderheid voor de wet te bemachtigen. Het Vlaams Belang is de enige Vlaamse partij die sinds het begin oppositie voert tegen de natuurherstelwet en dit zullen we blijven doen.”
Lees ook: