In Spanje komen honderdduizenden mensen in opstand tegen Pedro Sánchez (Partido Socialista Obrero Español; PSOE), de eerste minister van Spanje en zijn plannen rond de amnestieregeling. Meldt de VRT. De afgelopen twee weken waren zeer bewogen in Spanje. Manifestaties werden georganiseerd door de rechtse Partido Popular (PP) en de nationalistische partij Vox van Santiago Abascal. Veel jongeren kwamen ook mee betogen.
De rechtse nationalistische Spanjaarden komen massaal op straat om te protesteren tegen Pedro Sánchez. Ook veel jongeren komen op straat en laten zich horen. Een van de bewegingen is ‘Revualta’, wat revolutie betekent in het Nederlands. De rechtse partij Partido Popular en de nationalistische partij Vox liggen ook aan de basis van deze manifestaties.
Verkiezingen
Op 23 juli 2023 vonden de Spaanse verkiezingen plaats. Eerder dit jaar op 28 mei vonden de lokale verkiezingen plaats. Oorspronkelijk waren de parlementsverkiezingen in december 2023 gepland, maar Pedro Sánchez kondigde de dag na de lokale verkiezingen, vervroegde parlementsverkiezingen aan. De socialist wist heel goed wat hij deed. Zijn partij had niet de beste score bij de lokale verkiezingen, maar kwam op de tweede plaats te staan achter de Partido Popular. Sánchez wou zo weinig mogelijk tijd verliezen om een grotere kans te hebben om herverkozen te geraken.
Amnestieregeling
Het doel van Sánchez was om de rechtse partijen te vermijden en een coalitie te vormen met linkse, extreem-linkse partijen zoals Sumar maar ook zoals Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië). De Catalaanse partij is een links, separatistische partij en tevens ook de partij van Carles Puigdemont. De man die aan het hoofd stond bij het illegale referendum in 2017 voor de Catalaanse onafhankelijkheid. Hij was toen minister-president van Catalonië.
De Partido Popular was de grootste partij met 136 zetels. Vox is derde geëindigd met 33 zetels. Samen hadden ze 169 zetels en niet genoeg voor een meerderheid (176 zetels). Aan linkerzijde had men ook niet genoeg, de socialistische partij (122 zetels) en de extreem-linkse partij Sumar (31 zetels) haalde samen ook geen meerderheid.
De oplossing voor Sánchez was dus in Catalonië te vinden en bij andere kleine partijen. In ruil voor de steun van die partijen zou hij een amnestieregeling verlenen aan Catalonië en de separatisten. De honderden mensen die daarbij betrokken waren zouden terug een politiek ambt mogen opnemen in Spanje. Dit geldt ook voor Carles Puigdemont.
Akkoord bereikt
Een week geleden is er een akkoord bereikt tussen Pedro Sánchez en de twee Catalaanse partijen. Akkoord houdt een amnestieregeling in en een gedoogsteun voor de nieuwe regering.
Vandaag werd in het parlement gestemd dat Sánchez aan zijn derde termijn als premier mag beginnen. De socialistische partij (PSOE) zal met de extreem-linkse partij (Sumar) een minderheidsregering vormen met de steun van acht andere partijen.
Revuelta
Wat zeker is, is dat de manifestaties zullen doorgaan in alle steden van Spanje. Een van de slogans die door de manifestanten wordt gescandeerd is “Spanje is christelijk en niet islamitisch”. De manifestanten willen de Spaanse identiteit bewaren en vechten tegen die corrupte linkse politieke klasse.