5.9 C
Brussel

Nationalistische ID-fractie volgens peilingen bijna derde grootste in EP

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens de recentste peilingen van Europe Elects zou de rechts-conservatieve en nationalistische ‘Identiteit & Democratie’ (ID)-fractie bijna de derde grootste fractie kunnen worden in het Europees Parlement. Onder andere Vlaams Belang, de Duitse Alternative für Deutschland en het Italiaanse Lega behoren tot deze Europese groep. Opmerkelijk: de campagne voor de Europese verkiezingen is nog niet eens begonnen. De kans is dus groot dat de fractie nog zal stijgen.

De Europese fractie, die nationalistische partijen uit heel Europa bundelt om een sterk, rechts blok te vormen in het Europees Parlement, wordt al sinds 2019 geleid door Gerolf Annemans (Vlaams Belang). Zij zet zich naar eigen zeggen in voor “de soevereiniteit en identiteit van onze Europese naties en volkeren”. De fractie telt partijen uit zo’n 9 landen.

In de recentste peilingen van Europe Elects is de fractie plots gestegen tot de vierde grootste van het Parlement en staat het op een haar verwijderd van de derde plaats. Momenteel is de fractie de zesde grootste, wat dus een aanzienlijke winst betekent. Ze zou van de huidige 62 zetels kunnen stijgen tot wel 87 zetels. Enkele maanden geleden haalden ze ook al een historisch resultaat binnen in de peilingen. Deze vooruitgang deelde onder andere Europarlementariër voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche mee op X.

Nationalistische golf

De peilingen tonen aan dat de nationalistische golf die door Europa waait niet enkel een nationaal fenomeen is. Naast de overwinning van onder andere de PVV van Geert Wilders in Nederland, de regeringsdeelname van Matteo Salvini’s Lega in Italië en uiteraard de goede peilingen van Vlaams Belang in ons eigen land, lijkt nu ook de Europese politiek te buigen voor het rechts-nationalisme.

De Europese Verkiezingen in 2024 zullen samenvallen met de regionale en federale verkiezingen. De kans dat de ID-fractie zal stijgen, is zeer groot. De grootste partij blijft volgens de peilingen tot nu toe de centrumrechtse en christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), gevolgd door de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten (S&D). Of de ID-fractie de grootste zal worden, is dus nog afwachten.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen