“We vliegen met maar één motor in plaats van twee, wat ons kwetsbaar maakt”, dat stelde gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch afgelopen week. Hij trekt daarmee opnieuw aan de alarmbel over het begrotingstekort en de dalende concurrentiekracht, zo meldt HLN.
De Belgische economie groeit met 1,4%, dat is het eerste en ook het laatste positieve punt dat de Nationale Bank van België (NBB) vrijdag meegaf op haar presentatie van de lenteprognoses. Gezien de stijgende koopkracht, is onze groei uitsluitend afkomstig van de binnenlandse vraag. De loonindexering is daar een belangrijke oorzaak van.
De NBB stelt echter wel een groot probleem vast. De bevolking op arbeidsleeftijd zal komende jaren krimpen. Dat wil zeggen dat als we willen blijven groeien, er meer mensen aan het werk moeten worden gezet. Alleen op die manier kan de productiviteit terug omhoog. Vivaldi onderhandelt momenteel over een fiscale hervorming, maar op vlak van pensioenen is er na drie jaar regeren quasi niks gebeurd.
Begroting absolute handicap voor Belgische economie
België komt zeker op het Europese strafbankje terecht. De Vivaldi-regering respecteert de Europese begrotingsdiscipline immers niet. De NBB waarschuwt daar al maanden voor de expansieve begroting, maar toch blijft de reactie van Vivaldi uit.
“Op een bepaald moment moet er een fundamentele breuk komen in de manier waarop men aan politiek doet”, zo stelde Wunsch in HLN. Hij verwees daarmee naar de jaren zeventig toen de oliecrisis een oorzaak vormde voor een wijziging in het begrotingsbeleid.
Een kritische Nationale Bank
In de voorbije maanden is er heel wat discussie ontstaan rond de eventuele verhoging van de spaarrentes. De rente die de banken krijgen om geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te parkeren, is omhoog getrokken. De binnenlandse banken besloten daarentegen om de rente op spaarboekjes niet te laten stijgen. Volgens Wunsch zijn daar goede redenen voor. “Het risico op vlak van financiële stabiliteit was te groot”, zei hij. Door de problemen met Credit Suisse en enkele Amerikaanse banken werd duidelijk dat de financiële sector behoorlijk fragiel is.
Wunsch is wel voorstander van een verhoging via de wet. Alleen mag zoiets geen negatieve impact hebben op de financiële stabiliteit. “In het beste geval begint de concurrentie te spelen. Als dat niet gebeurt, hebben we een probleem”, klonk het. Hij is vooral niet gediend met de uitspraken van vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die trok de berekeningen van de NBB in twijfel. “Ik heb dingen gezien die ik niet kan aanvaarden. Men mag de integriteit en de competenties van de NBB-medewerkers niet in vraag stellen”, besluit Wunsch.