16.9 C
Brussel

‘Nationale Actiedag’: Storingen bij De Lijn en MIVB hele dag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maandag organiseren de vakbonden een ‘Nationale Actiedag’. Vooral openbare vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB worden getroffen. Bij de NMBS wordt weinig of geen hinder verwacht. De vakbonden betogen volgens BELGA tegen “aanvallen op het stakingsrecht”.

In Brussel vindt vandaag een grote manifestatie plaats met naar verwachting 15.000 deelnemers. De vakbonden komen op straat wegens zogenaamde aanvallen op het stakingsrecht, maar ook tegen sociale dumping. Dat is het fenomeen waarbij buitenlandse werknemers voor minder geld komen werken binnen ons systeem, iets dat door de liberale EU-regels veelvuldig voorkomt. Ook is er steeds vaker sprake van zwartwerk door illegalen. De Delhaize-saga van de afgelopen weken is eveneens een doorn in het oog van de bonden.

Hinder in Brussel zelf, bij de Lijn en MIVB

Door de doortocht van de betoging zullen in Brussel de bovengrondse lijnen, bussen en trams, hinder ondervinden.

Verder zal bij De Lijn globaal genomen slechts 55% van alle ritten rijden vandaag. Passagiers doen er dus goed aan om op voorhand op de website of de app te kijken van de vervoersmaatschappij. De ritten die geannuleerd zijn, worden simpelweg niet vertoond. Bij de MIVB verwacht men minstens een gelijkaardige hoeveelheid stakingsaanzeggingen. De Brusselse openbare vervoersmaatschappij zal alles direct informeren via de sociale media en op de schermen aan de haltes en in de stations.

Bij de NMBS zijn er geen stakingsaanzeggingen, maar omwille van de manifestatie in Brussel verwacht men wel véél drukte op de treinen richting de hoofdstad.

BRON:BELGA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen