14.3 C
Brussel

Nanterre: bijna een week aan allochtoon geweld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het doden van een 17-jarige crimineel van Algerijnse afkomst door een politieagent ontketende dinsdag gewelddadige demonstraties in de Parijse voorstad Nanterre, waar de tiener werd neergeschoten. Het geweld verspreidde zich vervolgens naar alle grote steden en zelfs naar Brussel. V-NIEUWS zet het allemaal even op een rijtje.

Sinds het gebeuren in Nanterre werd Frankrijk ondergedompeld in allochtoon geweld, vergelijkbaar met de rellen in 2005. Onderstaande video van Reconquête politicus Damien Rieu bevat een compilatie van de eerste twee dagen. Als er één video is die getoond moet worden aan mensen die enkel de mainstream media volgen, is het deze.

Totale vernietiging

Uit bovenstaande compilatie blijkt al duidelijk dat het hier niet om gewoon protest gaat; het gaat om de opzettelijke vernietiging. Zelfs na de begrafenis van de minderjarige crimineel gingen de rellen gewoon verder. Het gaat hierbij niet om ‘relletjes’ door ‘jongeren’ zoals de mainstream media iedereen wil doen laten denken, maar om etnisch geweld.

In totaal werden al 45.000 agenten ingezet om het geweld zonder succes in te dammen. Meer dan 2.800 mensen werden sindsdien opgepakt. Meer dan 500 politiebureaus, gemeentehuizen en andere gebouwen werden in brand gestoken. Eerder vandaag deelde Sam Van Rooy, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang, beelden van een school die met brandversneller begoten werd.

Hier is het echter niet bij gebleven. De grootste bibliotheek van Marseilles ging in vlammen op. Donderdag doken beelden op van leeuwen en zebra’s die door de straten van Parijs liepen. De relschoppers en vandalen hadden zelfs de dieren van de zoo vrijgelaten. Ook een gevangenis werd overgenomen en criminelen werden bevrijd. Onderstaande video, eveneens gedeeld door Van Rooy, toont nog maar eens aan dat het hier enkel en alleen om vernietiging gaat:

Ook Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) deelde beelden uit Frankrijk. Op de beelden is onder andere te zien hoe allochtonen met machinegeweren schieten, pantserwagens van het leger over uitgebrande wagens rijden en gebouwen in brand staan. “Wie wil weten hoe een etnische burgeroorlog eruit ziet”, bekijkt best de video’s.

Waar is Macron?

Allochtone relschoppers hebben het land in brand gestoken en Emmanuel Macron wijst met een beschuldigende vinger naar TikTok en Snapchat. De Franse president wil dat techbedrijven gewelddadige video’s verwijderen en de politie de identiteit geven van demonstranten die sociale media gebruiken om de onlusten aan te wakkeren – en te verergeren. “Ik verwacht dat deze platforms hun verantwoordelijkheid nemen,” zei hij.

Deze retoriek kan echter zeer snel doorprikt worden. Macron wil in de eerste plaats het falen van de multiculturele samenleving verdoezelen door video’s te laten verwijderen waarin bijna uitsluitend allochtonen te zien zijn, klinkt het bij tegenstanders.

Marine Le Pen, voormalig voorzitster van het Rassemblement National, reageerde op twitter: “[…] het verbaast me dat de president van de Republiek het rechtssysteem zijn werk niet laat doen. Zijn opmerkingen zijn buitensporig en onverantwoordelijk.”

Van Nanterre naar Belgistan

De rellen bleven niet beperkt tot Frankrijk. Ook in Brussel kwam het allochtoon tuig op straat. In de nacht van vrijdag op zaterdag moest de brandweer verschillende keren uitrukken. Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, reageerde op Twitter: “Steeds gebeurt hetzelfde opnieuw en opnieuw en opnieuw. Wat moet er nog gebeuren voordat iedereen inziet dat de multiculturele samenwerking mislukt is?”.

Op zaterdag werden in Brussel nog eens 35 relschoppers preventief aangehouden door de lokale politie, nadat op sociale media werd opgeroepen om samen te komen in de hoofdstad en de openbare orde te verstoren. Het blijft echter verbazend stil bij Sven Gatz, die aanhangers van het Vlaams Belang eerder verweet van “gespuis”. De hypocrisie van de Open vld wordt opnieuw mooi tentoongesteld, zoals ook Filip Brusselmans, Vlaams volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang, het verwoordt op twitter:

Ook in andere landen heeft het allochtoon geweld zich laten zien. Op zaterdag doken bijvoorbeeld beelden op uit Lausanne in Zwitserland, waarop relschoppers een winkel trachten binnen te breken. Wat begon in de banlieue Nanterre zal internationale gevolgen hebben.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen