14.3 C
Brussel

Naji houdt omstreden Petra De Sutter hand boven hoofd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In De Zevende Dag benadrukte Groen-covoorzitter Nadia Naji dat minister van Overheidsbedrijven en Post Petra De Sutter (Groen) geen fouten heeft gemaakt in het Bpost-schandaal en bijgevolg geen ontslag hoeft te nemen. Nochtans stapelen de voorvallen rond De Sutter op.

Vorige week kwam aan het licht dat twee kabinetsmedewerkers van minister De Sutter op de loonlijst van Bpost staan. De vicepremier van Groen stelde hen aan als experts voor de voorbereiding en toekenning van het beheerscontract met Bpost. Initieel beweerde de minister van Groen dat beide medewerkers niet betrokken waren bij het schandaal. Al snel bleek, uit gelekte WhatsAppberichten, dat die kabinetsmedewerkers weldegelijk mee aan tafel zaten toen er werd onderhandeld over het befaamde krantencontract.

“Onwettig is het niet, en de minister heeft altijd integer gehandeld”, klonk het bij Naji in De Zevende Dag. “Petra zal dit overleven en in alle transparantie antwoorden bieden in het parlement donderdag.” Naji nuanceert de feiten en spreekt enkel over een schijn van belangenvermenging. De partij dekt zichzelf in door de betaling van de twee kabinetsmedewerkers vanaf volgende maand niet meer aan Bpost over te laten, en hen op de loonlijst van het kabinet te plaatsen.

Naji probeert De Sutter uit de wind te zetten

Aan tafel werd geponeerd dat de WhatsAppberichten in kwestie niet uit de lucht komen vallen. Men vermoed dat deze van ontslagen topman van Bpost, Dirk Tirez, afkomstig zijn. Naji wenst echter niet mee te gaan in het narratief van een afrekening, en houdt vast aan de onschuld van De Sutter. “Vergeet niet dat ze (Petra De Sutter, nvdr.) schoon schip aan het maken is in de sector (…) Als er anonieme berichten komen in de krant, die dan ook eens valse beschuldigingen zijn, ik verschiet er niet helemaal van.” Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) blijft De Sutter steunen.

Het Vlaams Belang stelt dat het dossier uitgespit dient te worden, en pleit voor een onderzoekscommissie. “Het wordt steeds duidelijker dat er niet alleen iets grondig mis zit bij Bpost, maar ook op het kabinet van De Sutter”, zei Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) vorige week. “Onze oproep voor een onderzoekscommissie, die ook de verhoudingen tussen het kabinet en Bpost onderzoekt, is urgenter dan ooit. Dit moet tot op het bot uitgespit worden en de rol van de minister hierin kan niet langer ontkend worden.”

BRON:VRT
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen