16.9 C
Brussel

Na Verlinden zet ook Geens Mahdi in zijn hemd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Cd&v bevindt zich in woelige wateren. Nadat peiling na peiling zeer slecht uitvalt voor de christendemocraten – ondanks of dankzij het leiderschap van voorzitter Sammy Mahdi – ligt die laatstgenoemde ook meer intern onder vuur. Eind vorige week sprak binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) Mahdi tegen inzake zijn verklaringen over het Reuzegomprotest. Nu treedt ook ex-minister van Justitie Koen Geens (cd&v) Verlinden bij, waarbij Mahdi opnieuw in zijn hemd wordt gezet. In Terzake had Geens het over “een menselijke vergissing” van Mahdi.

Huidig Kamerlid Koen Geens valt Mahdi af. Eerder had Sammy Mahdi een opvallend TikTok-filmpje geplaatst op sociale media waarin hij de rechtspraak viseerde naar aanleiding van het Reuzegom-arrest. De beklaagden ontvingen in deze zaak werkstraffen en boetes wegens de onopzettelijke doding van Sanda Dia – een schacht die overleed na een wrede doop in 2018. In een intussen verwijderde video publiceerde de bekende vlogger ‘Acid’ de namen van de jonge veroordeelden. Dat is wegens de privacywetgeving illegaal, maar niettemin werd het verdedigd door Mahdi. Die laatste had het ook over ‘werkstrafjes’.

Geens sprak hard oordeel door met Mahdi

“Ik vond die mededeling oneerdeelkundig”, zei Geens daarover in Terzake dinsdagavond. “Ik vond het gebruikte medium niet ideaal, ikzelf gebruik wel eens Facebook en dat komt ook in de krant als ik daarop iets zet. Cd&v heeft rustige vastheid, uiteraard is het belangrijk dat wij aanknopen bij moderne communicatie. [Maar] dit was niet de meest geslaagde communicatie.”

Opmerkelijk: Geens had zijn oordeel op voorhand doorgesproken met Mahdi. De communicatie van Geens hoeft verder ook niet te verbazen. Als justitieminister was hij mede de architect van het huidig rechtssysteem waar werkstraffen bijzonder courant zijn. Met andere woorden: de offensieve video van Mahdi kon ook gezien worden als een aanval op Geens en zijn voorgangers.

Geens architect van systeem ‘werkstrafjes’

Verder in de uitzending verdedigde Geens dan ook het concept van werkstraffen. “Ik geloof persoonlijk dat geen enkele gevangenisstraf effectief zou geweest zijn”, zei Geens erover. “Men kan in de literatuur van de voorbije jaren gevangenisstraffen met uitstel vinden voor jeugdige misdrijven, maar die worden niet effectief uitgevoerd. Werkstraffen zorgen ervoor – als ze goed zijn – dat men voelt wat men gedaan heeft.”

De opmerkingen van Geens zijn niettemin opmerkelijk. Hijzelf ging in 2019 evenzeer uit de bocht met een gewaagd filmpje. In een blitse promovideo met stoere rockmuziek en snelle wagens beloofde hij nultolerantie en zwaardere straffen rond vluchtmisdrijf, dronken rijden en recidive – een luttele twee dagen nadat een doodrijder die een 22-jarig dodelijk slachtoffer maakte, op vrije voeten kon onder voorwaarden.

BRON:Terzake
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen