6.6 C
Brussel

Na vechtpartijen bedreigen ‘jongeren’ school Zaventem

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen vrijdag brak een grootschalig gevecht met dodelijke afloop voor een 22-jarige uit Etterbeek uit aan het station van Zaventem. Hierbij waren twee leerlingen van de middelbare school ZAVO betrokken. Kompanen van de overleden persoon gaven in chatberichten gericht aan enkele leerlingen aan gewapend naar de school te zullen komen “om onze vriend te wreken”. Na overleg met de politie besliste de school in Zaventem alsnog om vandaag open te gaan, zo staat te lezen in HLN

Afgelopen vrijdag begon een veertigtal amokmakers aan het station van Zaventem te trekken en te roepen. De situatie escaleerde, en er werd zelfs een samoeraizwaard getrokken. Drie personen kwamen tijdens de vechtpartij op de sporen terecht, waar ze het gevecht verder zetten. Twee van hen werden gegrepen door een hogesnelheidstrein komende van Duitsland. De oudste overleed ter plekke, en de 16-jarige werd zwaargewond afgevoerd.

Uit verschillende chatberichten die via sociale media verspreid worden, blijkt dat de rivaliserende groep op wraak zint. Een ‘vriend’ van hen zou vandaag gewapend naar school komen en het vuur openen alvorens zelfmoord te plegen. “Pas dus goed op als je maandag naar ZAVO gaat”, klinkt het. Dit zorgt vanzelfsprekend voor ongerustheid bij leerkrachten, leerlingen en ouders. “Mijn kinderen gaan niet naar school maandag. Daar twijfel ik geen seconde over”, liet een bezorgde vader weten aan HLN. “Vergis je niet, dit zijn geen gewone jongeren, hoor.”

Onrust heerst, maar scholen in Zaventem gaan toch open

Verscheidene leerkrachten geven aan niet van plan te zijn vandaag les te geven. Afgelopen zaterdag zouden ze leerlingen opgebeld hebben met het advies thuis te blijven. Bezorgde ouders richtten zich tot de school en politie en eisten maatregelen. Gisteren vond er een overleg plaats tussen de directie van de school en de gemeente, met politie en parket. “Op eigen houtje kunnen wij weinig doen”, stelt directeur Kurt Gommers. “Wij zijn een school, geen beveiligingsfirma. Ik kan twee beveiligingsagenten aan de poort posteren, maar lost dit alles op?”

Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open Vld) stelt dat alles van dichtbij bekeken wordt. Eveneens poneert ze de mogelijkheid dat men gewoon paniek tracht te zaaien. Gisterenavond liet de gemeente in een persbericht weten dat de scholen vandaag open zullen gaan. “We hebben begrip voor ieders bezorgdheid. Maar het gerechtelijk onderzoek loop en we houden de vinger aan de pols. Zij kunnen steeds schakelen in de genomen veiligheidsmaatregelen”, klinkt het in de mededeling. “In samenspraak met alle partners werd beslist het normale schoolleven in Zaventem zijn gewone gang te laten gaan. Wel zal de politie extra waakzaam zijn. Er wordt ook psychosociale ondersteuning aangeboden voor leerlingen die er nood aan hebben.”

Jongerenbendes niet te onderschatten

Veel betrokkenen wensen geen risico te nemen, en achten de maatregelen onvoldoende. “Ik ga zeker niet. Ik heb een zeer slecht voorgevoel”, getuigt een leerkracht anoniem aan HLN. “Iedereen moet veilig naar school kunnen gaan. Ik ken die jongeren en ik weet waartoe ze in staat zijn. Dat er meer politie zal zijn doet de leerkracht niet van gedachte veranderen. Waar gaan die agenten staan? Hier zijn zoveel ingangen. Die jongeren zijn niet dom, hoor. Vorige week stonden tijdens de lesuren nog wildvreemde jongeren in de gangen. Ik vind dit heel oppervlakkige maatregelen die mij eerder bedoeld lijken om de boel te sussen.”

Ook op sociale media vloeien de reacties binnen. “Multiculturele jongerenbendes zorgen voor multiculturele ‘verrijking'”, klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Verrijking die er voor zorgt dat we meer en meer richting een politiestaat aan het evolueren zijn om de veiligheid te kunnen garanderen. Zelfs op onze scholen.”

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen