13.6 C
Brussel

Na Roald Dahl is James Bond doelwit van woke beeldenstorm

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nadat eerder deze maand de werken van Roald Dahl werden geviseerd door woke censuur is nu het oeuvre van Ian Fleming aan de beurt. Fleming schreef de wereldberoemde werken rond de fictieve Britse superspion James Bond. De uitgever, Ian Fleming Publications Ltd, meent dat de werken ’te racistisch’ zijn. Tal van boeken zullen bij de heruitgave naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Casino Royale een waarschuwing krijgen of verandering moeten ondergaan. Hierbij worden de vermeend racistische passages verwijderd, rapporteert The Telegraph.

De waarschuwing die de boeken krijgen gaat als volgt: “dit boek is geschreven in een tijd waarin termen en attitudes, die vandaag kunnen worden aanzien als kwetsend, veelvoorkomend waren. […] Een aantal veranderingen zijn aangebracht in deze editie, terwijl we zo dicht mogelijk zijn gebleven bij de originele tekst en tijdsperiode.”

De passages die zijn gecensureerd, betreffen referenties aan personages hun huidskleur. Ook een passage in ‘Live and Let Die’, waarbij zwarten door James Bond worden omschreven als “redelijk wetsgetrouw, zou ik gedacht hebben, behalve wanneer ze gedronken hebben” is gecensureerd tot “redelijk wetsgetrouw, zou ik gedacht hebben”.

Na Dahl Bond?

Eerder deze maand kondigde Puffin Books, de uitgever van de jeugdauteur Roald Dahl, nog aan om honderden passages in Dahls oeuvre aan te passen of te verwijderen. Na een storm van kritiek en pleidooien voor het vrije woord – in het bijzonder van de Britse koningin-gemalin Camilla – bond Puffin Books in, of toch tenminste gedeeltelijk. Zowel de woke versie van Dahls boeken zouden worden uitgegeven, als de ongecensureerde werken.

Ook jongerenvoorzitter Filip Brusselmans (Vlaams Belang) deelde de kritiek van onder meer vorstin Camilla. “Dit gaat niet over een kleine aanpassing hier en daar, maar om het herschrijven van de verhalen”, zo zei Brusselmans. “Of het nu over woorden als ‘blank’ of ‘dik’ gaat, steeds vaker zien we dat een erg kleine en agressieve minderheid erin slaagt woorden in de ban te doen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen