21.4 C
Brussel

Na blokkering dreigt 847 miljoen euro relancegeld verloren te gaan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Europese Commissie is duidelijk richting de Vivaldi-regering. Als de eerste aanvraag voor Europees relancegeld samen met een pensioenhervorming er niet komt, dreigt de eerste schijf van 847 miljoen euro verloren te gaan. Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn is daarom zeer kritisch over de regering. “Net wanneer je denkt dat de ruziemakers van Vivaldi niet dieper kunnen zakken, verrassen ze opnieuw”, klinkt het bij Samyn in een mededeling van het Vlaams Belang.

Al ongeveer een halfjaar lang wordt Vivaldi er continu aan herinnerd om en significante pensioenhervorming uit te voeren. Alleen dan kan ze aanspraak maken op 847 miljoen euro, de eerste schijf van het Europees relancegeld. Toch slaagt de regering er tot op de dag van vandaag niet in om een hervorming voor te bereiden. Hierdoor dreigt de eerste schijf nu volledig verloren te gaan. “Verder dan enkele financiële luchtballonnetjes van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) geraakt Vivaldi niet.”

Vier verloren jaren en vele mislopen miljoenen

Sommige landen zitten al aan hun vierde betalingsaanvraag. Dit terwijl België nog moet beginnen. Maar met een regering die niet anders doet dan ruziën verkleint de kans op het relancegeld van dag tot dag. Op die manier komt er toch wel een groot vraagteken te staan bij de 5,95 miljard euro uit het relancefonds.

Het is nog een jaar voor de verkiezingen. Of dat Vivaldi nog de zin heeft om in te zetten op een degelijke pensioenhervorming is nog maar de vraag. “De voorbije jaren zaten de regeringspartijen eigenlijk al in campagnemodus”, merkt Samyn op. “In de hele legislatuur heeft Vivaldi nog geen enkele hervorming die naam waardig kunnen realiseren. Het Vlaams Belang gelooft niet dat de paars-groene excellenties daar nu plots wel in zouden slagen. We stevenen af op vier verloren jaren en vele mislopen miljoenen.”

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen