5.8 C
Brussel

N-VA stemt tegen onze tradities

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het Vlaams Parlement diende Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) een resolutie in die opriep tot de bescherming van ons immaterieel cultureel erfgoed. Ondanks hun publicaties en declamaties tegen wokeness, stemde de N-VA tegen. 

Het voorstel van Brusselmans riep op tot de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed naar aanleiding van de Facebookcensuur rond Zwarte Piet. “Het immaterieel erfgoed dat de westerse cultuur en bijgevolg ook de Vlaamse samenleving typeert, staat ten onrechte ter discussie. Meer bepaald dreigt het kinderfeest rond Sinterklaas en Zwarte Piet het volgende slachtoffer te worden van de massahysterie rond vermeend racisme”, staat te lezen in de resolutie.

Sociale mediaplatformen Facebook en Instagram censureren reeds langer afbeeldingen van Zwarte Piet. Frappant, gezien het om buitenlandse giganten gaat die niets afweten van deze traditie. Ook dat haalt Brusselmans aan.

“Het is op zich al frappant dat de figuur van Zwarte Piet, die al decennia zorgt voor blije kindergezichten rond 6 december, plots ‘fout’ verklaard wordt door een zelfverheven morele elite”, klinkt het. “Door het verbod van het bedrijf Facebook om nog afbeeldingen van de kinderfiguur te publiceren op socialemediaplatformen zoals Facebook en Instagram, dreigen het parlement en de samenleving daarover zelfs de macht uit handen te geven aan een Amerikaans technologiebedrijf.”

Resolutie niet ondersteund door N-VA

In de resolutie wordt opgeroepen tot overleg met Facebook om deze censuur op te heffen en daarmee de grondwettelijke vrijheden te waarborgen. Eveneens vraagt men de Vlaamse regering een wettelijk kader uit te werken om dergelijke machtsposities van multinationals te vermijden. Tot slot wil Brusselmans de Vlaamse overheid aanmanen op geen enkele wijze bij te dragen tot het creëren van een sfeer die een bedreiging voor de Vlaamse cultuur en tradities vormt.

Gezien partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) recentelijk een boek uitbracht waarin hij wokeness hekelt en de partij pretendeert op de barricades te staan voor het behoud van onze cultuur, zou men een instemming met deze resolutie mogen verwachten. Dit was dus niet het geval.

Bekijk ook: 

Brusselmans: “Ideologische tweespalt van N-VA is dramatisch en zelfs zielig”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen