13.3 C
Brussel

“N-VA laat woke activisme in onderwijs begaan”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het Vlaams Parlement werd een resolutie over het tegengaan van woke censuur in het hoger onderwijs van het Vlaams Belang weggestemd. Opvallend was dat de N-VA zich evenzeer tegen deze resolutie keerde. Deze stemming toont vooral de tweeslachtigheid van N-VA omtrent dit thema: enerzijds zitten ze overal te zeggen dat ze woke willen bekampen, maar anderzijds doen ze niks om wokecensuur effectief te stoppen”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) in een mededeling.

De resolutie bundelde een resem aan voorstellen. Zo wil de partij starten met een verkennend beleidsondersteunend onderzoek door een onafhankelijke commissie naar de aanwezigheid van wokeness in het hoger onderwijs. Daarnaast stelt het voorstel dat universiteiten en hogescholen preventief moeten werken aan censuurbannende maatregelen en een gezamenlijk charter opstellen ter vrijwaring van de vrije meningsuiting en het vrije onderzoek.

Ook zou de regering de opzet van een instellingsoverschrijdende tuchtcommissie, die sanctionerend kan optreden bij flagrante gevallen waarbij academisch personeel of studenten censuur zouden opleggen aan hun collega’s, oversten of ondergeschikten, moeten onderzoeken.

“Onze resolutie had als principieel uitgangspunt dat de vrije meningsuiting te allen tijde moet gevrijwaard blijven in ons hoger onderwijs”, verklaart Slagmulder. Woke [activisme] en andere linkse excessen die de academische vrijheid beknotten, moeten geweerd worden. Het is teleurstellend en wraakroepend dat andere partijen deze urgentie niet inzien.” 

De Wever toert met boek ‘Woke’, maar N-VA is onderdeel van het probleem

Aan de andere zijde van het politieke spectrum hoort men vaak de tegenargumentatie dat het Vlaams Belang op deze manier net zelf meningen zou censureren. “Daarbij verdraaien onze tegenstanders moedwillig onze intenties”, weerlegt Slagmulder. “Onze voorstellen zijn niet gericht tegen academici met een mening. Integendeel zelfs. Wij willen net dat alle meningen aan bod kunnen komen, zonder dat academici moeten vrezen voor hun job of voor intimidaties door diegenen onder hen die wel aan censuur doen tegen te houden. We willen voorkomen dat het academisch landschap wordt gereduceerd tot een ‘pensée unique’.”

Het stemgedrag van de N-VA valt op opmerkelijk te noemen. Voorzitter Bart De Wever bracht recentelijk nog een boek getiteld ‘Woke’, met bijhorende toer door Vlaanderen, uit dat de problematiek kritisch beschrijft.

Maar voorlopig blijft het anti-woke verzet bij het boek, in het parlement laat de partij het woke activisme voorlopig begaan.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen