8.3 C
Brussel

N-VA Denderleeuw verbiedt coalitiegesprekken met het Vlaams Belang

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eind vorig jaar liet de Denderleeuwse N-VA-afdeling alle mandatarissen, kandidaat-mandatarissen en bestuursleden een intentieverklaring ondertekenen waarin verklaard wordt dat zij geen gesprekken mogen voeren, voorakkoorden of coalities mogen sluiten met het Vlaams Belang onder welke vorm dan ook. N-VA-gemeenteraadslid Geert Van Cauter weigerde dit te ondertekenen en maakt nu de overstap naar het Vlaams Belang. “Voor mij blijft het onverteerbaar dat 26 procent van de Denderleeuwse kiezers die in 2018 voor het Vlaams Belang hebben gestemd zomaar genegeerd werden”, aldus Van Cauter.

De intentieverklaring die de N-VA lokaal oplegt, is onaanvaardbaar voor Van Cauter. “Ik heb steeds intern binnen N-VA voor samenwerking gepleit en geweigerd om dit ondemocratische document te ondertekenen. Het wordt hoog tijd dat er naar onze inwoners eindelijk wordt geluisterd. En als zij kiezen voor een gemeentebestuur mét het Vlaams Belang dan moet dat ook gerespecteerd worden’, stelt Van Cauter.

Volgens het voormalige N-VA-gemeenteraadslid past de N-VA het cordon sanitaire toe net zoals de linkse partijen. “Wie Vlaams en rechts wil stemmen, stemt dus best niet meer op N-VA, want het is toch een verloren stem geworden. Ik laat mij dan ook niet meer muilkorven door het lokale bestuur. De N-VA moet zich eens afvragen of ze eigenlijk nog Vlaams-nationalisten zijn?”

“Wie Vlaams en rechts wil stemmen, stemt dus best niet meer op N-VA”

“Zo wordt nog maar eens duidelijk dat een stem voor N-VA in 2024 eigenlijk een stem voor huidig socialistisch burgemeester Jo Fonck (Vooruit) is”, vult fractievoorzitter in de Denderleeuwse gemeenteraad voor het Vlaams Belang Kristof Slagmulder aan.

“Echte verandering zal er alleen maar komen dankzij het Vlaams Belang. Daarom moeten we in Denderleeuw een Vlaams en rechts front vormen”, vervolgt Slagmulder. “Dit is dan ook de eerste stap in dit proces en in de komende weken en maanden zal het Vlaams Belang verder gesprekken voeren om zo een sterke kandidatenlijst samen te stellen. We moeten nu absoluut een nieuwe versplintering op rechts vermijden. De fout van in 2018 mag niet opnieuw gemaakt worden. Dat speelt enkel in de kaart van de huidige socialistische burgemeester!”

Electorale aderlating

Het Vlaams Belang stelt zich democratisch op, en staat open voor gesprekken met iedereen. “Iedereen die mee ons lokaal programma wil realiseren en een constructieve bijdrage wil leveren is welkom”, besluit Slagmulder.

Van Cauter was van 2012 tot en met 2018 voorzitter van de gemeenteraad in Denderleeuw. In 2018 haalde hij vanop de derde plaats het meeste aantal voorkeurstemmen bij de N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hiermee bekleedt Vlaams Belang Denderleeuw, dat reeds de grootste fractie was, tien van de 27 zetels in de lokale gemeenteraad.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen