21.4 C
Brussel

MR gebruikt kwestie-Lahbib in discussie rond fiscale hervorming

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vivaldi heeft één van haar moeilijkste weken achter de rug. De kwestie-Lahbib overschaduwde nagenoeg alle andere politieke actualiteit. Zelfs de fiscale hervorming moest ervoor wijken. Het incident over minister voor Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) wordt nu ook gebruikt door MR-vicepremier David Clarinval om de regeringspartners te chanteren, zo staat te lezen in HLN.

De kwestie-Lahbib laat grote schade na. Er wordt als maar meer getwijfeld over de positie van premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn regering. Ook het handgemeen tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zorgt ervoor dat de regering amper nog geloofwaardig is. Het valt af te wachten hoe Lahbib maandag door haar tweede vragenronde zal geraken en of De Croo nog in staat is om zijn ploeg te leiden.

MR geeft geen duimbreed toe

Ook de beoogde fiscale hervorming begint stilaan meer een vraag dan een zekerheid te worden. MR-vicepremier David Clarinval wil een open discussie houden, alvorens terug over te gaan naar het debat over de fiscale hervorming. “Door de recente gebeurtenissen moeten we de rust wat laten weerkeren, opnieuw de banden aanhalen en een open discussie voeren die ervoor moet zorgen dat de zeven partijen binnen de meerderheid zich op hun gemak voelen”, stelt hij.

Het is overigens de MR die vindt dat Lahbib geen enkele fout heeft gemaakt. Dat de regeringspartners excuses eisen en haar beschuldigen van leugens, schiet bij de Waalse liberalen in het verkeerde keelgat. Zij gebruiken die zaak nu als argument om de regering te chanteren in de onderhandeling over de fiscale hervorming. Clarinval vindt het niet eenvoudig om nog te praten over hervormingen. Voor hem is dat niet vanzelfsprekend wanneer er elke minuut een loop van een geweer gericht staat op collega Lahbib. “De MR zal geen duimbreed toegeven over de fiscale hervorming en het nucleair dossier. Dat komt neer op de vinger in je eigen oog steken”, klinkt het bij Clarinval.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen