22.2 C
Brussel

Moordenaar Ilse Uyttersprot (cd&v) schuldig bevonden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Jurgen Demesmaeker is schuldig aan de moord op ex-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot (cd&v). Dat heeft de assisenjury beslist maandagavondavond in Gent. De verdediging had nog aangehaald dat Demesmaeker de hamermoord had uitgevoerd in een opwelling, maar daar ging de jury niet in mee. 

De moord dateert reeds van augustus 2020. Demesmaeker en Uyttersprot waren sinds enkele maanden een koppel, maar de relatie liep niet goed – ondanks pogingen van Uyttersprot om Demesmaeker op alle vlakken te helpen. Die laatste was zijn werk verloren, had labiele episodes en was dwangmatig controlerend.

De meerdere procesverslagen die de afgelopen dagen zouden uitkomen, wijzen op een sociopathisch karaker van Demesmaeker: hij was charmant, maar manipulatief, kon geen relaties of gezonde emoties onderhouden en gedroeg zich roekeloos met geen achting voor anderen; in het bijzonder andere vrouwen. Die werden obsessief ‘veroverd’ en gecontroleerd, terwijl hijzelf aan de lopende band zijn partner(s) bedroog.

Motief met voorbedachte rade, zegt jury

Ervan uitgegaan wordt dan ook dat Uytersprot op het punt stond om de relatie met Demesmaeker te eindigen. De oud-burgemeester zou er ook al naar gehint hebben dat ze voortaan een platonische verhouding zouden onderhouden. Op de ochtend van 4 augustus stapte hij naar beneden, haalde hij een hamer en vermoordde erna de oud-burgemeester. Hierna ging hij rustig en koelbloedig naar de politie – na eerst de tanden te poetsen.

Dat was voldoende voor de jury om te oordelen dat het ging om moord met voorbedachte rade, en niet om een opwelling. Een impuls zou immers al kunnen teruggedrongen worden op weg naar beneden en de gereedschapskist.

Vandaag – dinsdag – vanaf 10u00 wordt gepleit over zijn strafmaat. Voor moord – dat is doden met voorbedachte rade – kan je levenslang krijgen. Dat wordt echter gelijkgesteld met 30 jaar, waarna men met goed gedrag na de helft kan vrijkomen door de geüpdatete Wet-Lejeune.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen