14.7 C
Brussel

Molenbeek kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Omdat Brussel formeel niet mag kandideren, zal de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030 ingediend worden door Sint-Jans-Molenbeek. Fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) reageert verbluft. “Dit is te gek voor woorden.”

“Een logische en gedroomde kandidaat om de diversiteit en de stedelijke transformatie in de verf te zetten” klinkt het bij de coördinatoren die aangeduid werden door de Brusselse regering. Sinds de aanslagen van 22 maart 2016 staat de gemeente Sint-Jans-Molenbeek echter nationaal en internationaal gekend als dé uitvalsbasis van moslimterroristen in Europa. Bendegeweld, schietpartijen en drugshandel zijn er bovendien dagelijkse taferelen.

“Het is onbegrijpelijk dat men Molenbeek wil laten kandideren namens het Brussels Gewest, terwijl grote delen van de gemeente een no-go zone zijn waar straatgeweld boven de wet staat” zegt Lootens-Stael. “Molenbeek is eerder een doembeeld van wat er elders te wachten staat indien men niet snel aan een grote kuis begint.”

“Modale Europeaan niet welkom”

In een interview met Knack vertelt een van de aangeduide coördinatoren dat de gemeente beschouwd kan worden als een stedelijk laboratorium voor heel Europa. De realiteit is echter helemaal anders. Begin dit jaar gaf zelfs Vooruit-voorzitter Connor Rousseau nog toe zich niet thuis te voelen in Molenbeek.

“Van diversiteit is weinig sprake in Molenbeek, het is een geïslamiseerde gemeente in Brussel, waar de modale Europeaan niet meer welkom is” zegt Lootens-Stael. “De promotie van de stedelijke transformatieprocessen, bedoeld in het concept van culturele hoofdstad uit 1985, is in het geval van Molenbeek niet minder dan de verheerlijking van de culturele vervreemding”.

Lootens-Stael concludeert dat men, in plaats van Molenbeek te laten kandideren, veel beter er korte metten zou maken met de problemen die gecreëerd werden door een decennialang Brussels wanbeleid. “Met levenslange leeflonen, een laks drugsbeleid, aanvallen op politiemensen, hinderlagen voor hulpdiensten en wekelijkse rellen is Molenbeek een no-go-zone voor de Europese cultuur. Of insinueert men […] dat dit de nieuwe […] Europese cultuur is?”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen