1.8 C
Brussel

Moldavië versterkt streven naar EU-lidmaatschap

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tienduizenden Moldaviërs verzamelden zich zondag op het centrale plein van de hoofdstad, zwaaiend met vlaggen en zelfgemaakte borden om de toetreding van Moldavië tot de EU te ondersteunen en een breuk met Moskou te eisen, zo meldt onder andere Politico.

Met de oorlog die Rusland vlak over de grens in Oekraïne voert, riep de regering van het kleine Oost-Europese land de bijeenkomst bijeen in een poging de interne verdeeldheid te overwinnen en Brussel onder druk te zetten om toetredingsonderhandelingen te beginnen, bijna een jaar nadat het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU kreeg.

Toenadering tussen EU en Moldavië

“Toetreden tot de EU is de beste manier om onze democratie en onze instellingen te beschermen”, zei president Maia Sandu van Moldavië. “Ik roep de EU op om tegen het einde van het jaar een besluit te nemen over het starten van toetredingsonderhandelingen. We denken dat we genoeg steun hebben om verder te gaan.”

Samen met Sandu sprak de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, tijdens wat werd aangekondigd als een “nationale vergadering”: “Europa is Moldavië. Moldavië is Europa! De Republiek Moldavië is klaar voor integratie in de Europese interne markt”.

Waarschuwingen uit Moskou

De bijeenkomst komt echter te midden van waarschuwingen dat Moskou er alles aan doet om de voormalige Sovjetrepubliek binnen haar zelfverklaarde invloedssfeer te houden. In februari waarschuwde de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, dat de veiligheidstroepen van zijn land een complot hadden verijdeld om de pro-westerse regering van Moldavië omver te werpen. Moskou ontkent de beweringen officieel.

In reactie op de vermeende couppoging kondigde Brussel vorige maand aan dat het een civiele missie naar Moldavië zou sturen. Volgens Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de EU, zal de missie in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid “steun verlenen aan Moldavië om zijn veiligheid, territoriale integriteit en soevereiniteit te beschermen”.

Hobbels op de weg naar Brussel

Vorige week riep Sandu Brussel opnieuw op om de onderhandelingen “zo snel mogelijk” te beginnen om Moldavië te beschermen tegen de dreiging van Rusland. “Niets is vergelijkbaar met wat er in Oekraïne gebeurt, maar we zien de risico’s en we geloven dat we onze democratie alleen kunnen redden als we deel uitmaken van de EU”, zei ze.

Maar na tientallen jaren één van Ruslands nauwste bondgenoten te zijn geweest, weet Moldavië dat zijn weg naar het EU-lidmaatschap niet zonder obstakels is. Eerst en vooral kent Moldavië politieke en economische problemen, waaronder corruptie. Verder is Moldavië een van de armste landen van Europa.

Tegelijkertijd kan een bevroren conflict over de afgescheiden regio Transnistrië de zaken nog verder compliceren. Het stuk land langs de grens met Oekraïne wordt sinds de val van de Sovjet-Unie bestuurd door pro-Moskou-separatisten, en er zijn ongeveer 1.500 Russische troepen gestationeerd.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen