20.6 C
Brussel

Rellen uitgebroken in gesloten asielcentrum Merksplas

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vrijdagnamiddag werd de politie massaal opgetrommeld om ernstige rellen in het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas te bedwingen. Dat meldt HLN. De refter werd vernield en twaalf bewoners zijn in isolatiecellen geplaatst.

Na het middageten weigerden een 30-tal bewoners van het centrum terug te keren naar hun vertrekken. Daardoor ontstond hevige onrust en moest de politie ter plaatse komen. De migranten verschansen zich op dit moment in een gemeenschappelijke eetzaal.

Het is niet de eerste keer dat er onrust en geweld plaatsvindt in hetzelfde centrum. In februari nog ontstonden er ook rellen nadat een 38-jarige Georgiër, die in hongerstaking ging, kwam te overlijden. Ook toen moest de politie de gemoederen bedaren.

Verlies van verblijfsrecht voor gewelddadige asielzoekers

En eerder op dezelfde maand februari deden zich nog eens gelijkaardige rellen voor in een asielcentrum in Berlaar. Daarbij vielen vijf doden. Het Vlaams Belang reageerde toen niet verwonderd, maar met enkele concrete voorstellen.

“Dit soort geweld in asielcentra is helaas schering en inslag”, klonk het. “Dit bewijst de onmogelijkheid van een vreedzame multiculturaliteit en hoe met asielopvang wereldwijde conflicten geïmporteerd worden. Gewelddadige asielzoekers moeten hun recht op opvang verbeurd verklaard zien.”

Het Vlaams Belang vindt dan ook dat er veel strenger opgetreden moeten worden tegen geweld in asielcentra. “Zowel onder Mahdi als onder de Moor bleef dit in feite onbestraft”, zei ook voormalig Kamerlid Dries Van Langenhove. “Men krijgt hooguit een verwittiging of men verliest kortstondig zakgeld. Gewelddadige asielzoekers moeten echter hun recht op opvang verbeurd verklaard zien en onmiddellijk teruggestuurd worden.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen