9.7 C
Brussel

Minister Rutten breekt nu zelfs eigen Vlaams beleid af

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vroeger was het vraagstuk en het adagium ‘wie gelooft die mensen nog?’ bijzonder passend voor Open Vld. Vandaag wordt het steeds meer ‘wie begrijpt die mensen nog?’. Dat schrijft tenminste hoofdredacteur Jonas Naeyaert in zijn editoriaal nadat dit weekend Vlaams minister Gwendolyn Rutten het eigen Vlaams beleid heeft afgekraakt.

In België zijn de liberalen van Open al lang aan de macht. Heel lang. Sinds 1999 heeft Open Vld in élke federale regering gezeten. Ook in Vlaanderen zijn de liberalen sinds dezelfde periode aan de macht, met uitzondering van regering Peeters II (2009-2014). In die tijd heeft de Vlaamse overheid enorm veel “regeltjes” gemaakt. “Écht waar: vanwaar blijven we het halen?” Aan het woord? Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) in De Morgen.

Blauwe bokkensprongen

Rutten is niet onbesproken. Met veel lawaai en dramatiek verkondigde ze in oktober 2023 haar afscheid van de nationale politiek (omdat niet zij, maar Paul Van Tigchelt als federaal justitieminister werd aangeduid ter vervanging van Vincent Van Quickenborne). Maar toen na het vertrek van Bart Somers opnieuw een ministerschap vrijkwam in november, kwam Rutten al snel op haar stappen en theatrale uitspraken terug. Er bleek immers toch nog een ministerpost te graaien en de relatie met de vermaledijde Open Vld-voorzitter Tom Ongena was prompt hersteld.

Het was niet de eerste keer en het zou niet de laatste keer zijn dat Rutten een enorme contradictie uitdroeg op korte tijd. In 2010 verdedigde Rutten nog het confederalisme met veel vuur, maar in 2013 droeg ze de programmaterm als voorzitter naar de vuilbak en zwoer ze elke “radicale, communautaire gekkigheid” af.

Soms lijkt de grootste inhoudelijke tegenstander van Rutten Rutten te zijn, maar dan van enkele weken of maanden geleden. Niet dat inhoud belangrijk blijkt bij Open Vld.

Er zijn tig voorbeelden van hoe de Vlaamse Regering moeilijke regeltjes heeft gemaakt, dixit minister Rutten

Want vandaag breekt Rutten dan weer het (eigen) Vlaams beleid af… als Vlaams minister. Bovendien is haar partij Open Vld al decennia aan de macht binnen de Vlaamse Regering. Maar Vlaanderen rijdt zichzelf volgens Rutten klem door voor alles minutieus regeltjes uit te vaardigen, zo staat er toch in De Morgen.

“Ik kan tig voorbeelden geven van hoe we het onszelf moeilijk maken”, zegt Rutten zo. “Meer dan ooit. Vlaanderen en zijn regeltjes, écht waar: vanwaar blijven we het halen? Het is echt erg. En allemaal goed bedoeld, hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar op den duur word je daar gek van.”

Wat Open Vld nu gaat doen aan al die ‘regeltjes’ is niet duidelijk. Binnen minder dan 4 maanden zijn de verkiezingen reeds achter de rug. De vraag is dan of er nog voldoende Open Vld-verkozenen zullen zijn om hun eigen verkiezingsbeloftes te breken.

Lees ook:

Open Vld haalt kiesdrempel niet in Antwerpen

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen