21.8 C
Brussel

Minister Khattabi (Ecolo): “strijd tegen racisme full-time job”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sarah Schlitz (Ecolo) nam deze week ontslag als staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Dit deed ze na veel heisa rond haar leugen in het parlement en de aanval op N-VA. Nu zoekt ze een opvolger, ook al bepleit de oppositie om de bevoegdheden eerder door te schuiven naar een bestaande minister. De Ecolo-top koos daarom minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) om de bevoegdheden op haar te nemen. Deze weigerde echter het voorstel. Dat meldt De Tijd.

“Ik heb de strijd gevoerd op mijn manier. Ik ben niet onvervangbaar. Er is zoveel vrouwelijk talent bij Ecolo. Ik reken erop dat lopende projecten voortgezet worden in het belang van alle Belgen. Daarom geef ik nu de fakkel door aan vrouwelijk talent binnen Ecolo”. Zo eindigde Sarah Schlitz haar staatssecretarisschap. Na het brokkenparcours van Schlitz was het dus tijd voor afscheid. Maar opmerkelijk – gezien het gaat om het kabinet van Gelijke Kansen – voor Schlitz moet haar opvolger hoe dan ook en zeker en vast een vrouw zijn.

Toch ziet de Vlaamse oppositie liever geen staatssecretaris van Gelijke Kansen. Dat liet Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) donderdag nog weten voor de camera van V-NIEUWS. Ook Kamerlid Sander Loones (N-VA) wil dat de bevoegdheden aan een bestaande minister worden gegeven. “Er is nood aan een signaal dat men ook in de politiek wil besparen”, klinkt het bij N-VA.

De Ecolo-top lijkt dat principe nu te volgen door minister Khattabi de portefeuille van Schlitz aan te bieden. Maar die weigerde.

“Voltijdse job om racisme te bestrijden”: liever geen politieke vernieuwing voor Khattabi?

Khattabi houdt er immers een andere mening op na dan de Ecolo-leiding. Zij weigert de bevoegdheden van Schlitz erbij te nemen. Haar argument in De Tijd luidt dat de strijd tegen racisme en discriminatie ‘veel te belangrijk’ is om er even bij te nemen. Volgens haar is het zeker en vast een voltijdse job.

De functie van staatssecretaris heeft doorheen de jaren aan belang gewonnen. Dat speelt ook electoraal. De traditionele partijen proberen telkens nieuwe gezichten naar voren te schuiven om hun slinkende kiesresultaten te herstellen en de functie van staatssecretaris lijkt hen daar ideaal voor.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen