22.2 C
Brussel

Militairen in uniform nemen deel aan Gay Pride

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op 20 mei zullen militairen in uniform deelnemen aan de Gay Pride in Brussel. Daarvoor hebben ze toestemming gekregen van minister van Defensie Ludovine Dedonder (PS). Het Vlaams Belang is kritisch en vraagt zich af of de neutraliteitsrichtlijnen niet geschonden worden.

Op een vraag van Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) aan minister Dedonder of zij hiermee de neutraliteitsrichtlijnen niet schendt en of ze dan haar toestemming zal geven voor alle ideologische manifestaties in de toekomst, antwoorde de minister vaag. “[minister Dedonder] antwoordde dat ze nu wel instemt met uniformdracht op de Gay Pride, maar bekijkt alles geval per geval”, aldus Ponthier. “Een goed verstaander begrijpt daaruit een woke twee maten en twee gewichten-benadering. Ik geloof namelijk nooit dat dit opgaat voor pakweg nationalistische betogingen.”

Verder antwoorde de minister het demonstratierecht te zien als een belangrijke waarde in een democratische staat. “Die vrijheid van manifestatie betwisten wij niet, dat is een fundamenteel grondrecht”, gaat Ponthier verder in een mededeling. “Maar dan moet je rechtlijnig zijn en alle ideologische betogingen op gelijke voet behandelen. Het is dus een gevaarlijk precedent dat de sérieux van het militaire beroep, dat neutraal hoort te zijn, onderuithaalt.”

Diversiteit promoten is een ideologie promoten, zegt Ponthier

Dedonder meent ook dat haar beslissing past in het kader van haar diversiteitsbeleid. Het Vlaams Belang wijst er echter op dat het promoten van diversiteit, en dus van een ideologie, niet neutraal kan zijn.

“Een minister van Defensie moet waken over de neutraliteit van onze krijgsmacht”, besluit Ponthier. “Als deze vlieger opgaat, dan mogen militairen voortaan ook in rechtse betogingen meestappen. Maar ik heb zo’n vermoeden dat Dedonders ‘case-by-case-benadering’ in voorkomend geval tot een njet zal leiden.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen