Meryame Kitir (Vooruit), voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid stopt met politiek, dat meldt HLN. Ze heeft dat aangekondigd via haar sociale media. In oktober vorig jaar stopte Kitir als minister door problemen met haar mentale gezondheid. Dat bleek later niet volledig het geval te zijn. Tijdens haar ambtstermijn draaide haar beleid voornamelijk rond absurde bedragen uitgeven aan de rest van de wereld.
In oktober vorig jaar stopte Kitir als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Dit kwam naar eigen zeggen door haar mentale gezondheid. Later werd duidelijk dat er problemen waren op het kabinet van de minister. Kitir werd daarna vervangen door Caroline Gennez. In maart kondigde Kitir haar terugkeer naar de Kamer aan. Die ‘comeback’ is al afgelopen gezien de ex-minister besloten heeft definitief te stoppen met politiek.
Opvallend is dat Kitir haar ambt als Kamerlid zal uitzitten ondanks ze nu al aangekondigd heeft om te stoppen. Mogelijks speelt de uittredingsvergoeding hierin een rol. Deze kan pas verkregen worden als het ambt volledig uitgezeten is. Net zoals Valerie Van Peel (N-VA) blijft ze in het parlement tot de uittredingsvergoeding op haar rekening staat.
Veel belastinggeld naar het buitenland onder Kitir
Tijdens Kitir haar termijn als minister is er veel geld naar het buitenland gevloeid. Dit voor de meest banale projecten die iemand zich kan inbeelden. Het toppunt bevond zich in oktober 2021. Dan kwam Kitir met het overdreven idee om 50 miljoen euro vrij te maken voor het klimaatprogramma in de Sahel. Zoiets is regelrecht onaanvaardbaar gezien de toenemende armoede in eigen land en de budgettaire situatie van de regering. In België ging er in 2021 welgeteld 1,7 miljard euro naar de Algemene directie Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD). In totaal bedroeg de ontwikkelingshulp van België 2,6 miljard US dollar. Belastinggeld die niet eens dient voor de eigen bevolking en waar weinig zicht op is of dat geld nu in goeie handen terecht komt.
In november 2021 was er een vacature die uitging van Enabel. Deze had als doel de aanwerving van een internationaal expert ‘Gender en Parlement’ in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 180.000 euro was het jaarlijks prijskaartje, zo staat te lezen in een mededeling van het Vlaams Belang. Ook was Kitir niet vies om terroristische organisaties te sponsoren. In augustus 2021 ging er 6 miljoen euro aan steun naar Belgische ngo’s die mogelijk samenwerken met terreurorganisaties in de Palestijnse gebieden. Het ging toen over een samenwerking met de communistische PFLP.
Kitir was alles behalve gierig met belastinggeld. Zo staat in haar beleidsnota Internationale Solidariteit van 2021 te lezen hoe ze ‘cash transfers’ zal leveren aan 4.000 kwetsbare moeders. “Slechts 35% van de kinderen wereldwijd heeft toegang tot sociale bescherming. Daarom is een pilootproject uitgewerkt met UNICEF in de DR Congo. 4.000 kwetsbare moeders met kinderen van 0 tot 5 jaar zullen maandelijks een kleine som geld krijgen”, zo staat te lezen in de nota.