22.2 C
Brussel

‘De Stemming’: Meerderheid Vlamingen tegen cordon

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op basis van ‘De Stemming’ is er geen meerderheid voor een cordon sanitaire in Vlaanderen. Bovendien wil de meerderheid van de N-VA kiezers dat de partij samen met het Vlaams Belang in een volgende Vlaamse regering stapt. Dat meldt VRT

De VRT en De Standaard brachten samen met de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit van Brussel het opinieonderzoek ‘De Stemming’ uit. Dat leidde tot enkele interessante bevindingen. Volgens ‘De Stemming’ is er in Vlaanderen namelijk geen meerderheid om het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang in stand te houden. Het cordon is een ondemocratische afspraak die partijen op voorhand maken om na de verkiezingen niet met het Vlaams Belang samen te werken.

Er zijn grote verschillen naargelang de partijkeuze. Bij de linkse en centrumpartijen is er wel animo voor het cordon. De kiezers van het Vlaams Belang en de N-VA willen daarentegen dat het uitsluitingsmechanisme naar de prullenmand wordt verwezen. De antwoorden op de vraag of het Vlaams Belang deel mag uitmaken van de volgende Vlaamse regering zijn daar het spiegelbeeld van. Linkse en centrumpartijen vinden van niet. De rechtse partijen N-VA en Vlaams Belang vinden van wel. 

Vandendriessche: “De vraag is wie de Leider in het politiek graf wil volgen”

Opvallend: Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) wil tot op heden niet weten van een eventuele samenwerking. “Het Vlaams Belang is een buitengewoon onaantrekkelijke partij die niet anders doet dan ons aanvallen en beledigen”, zei hij in een reactie aan Terzake. Volgens De Wever heeft het Vlaams Belang een “revolutionair programma.”

Voorzitter-voor-het-leven Bart De Wever weet van geen hout pijlen maken. Daarom moet hij leugens over het Vlaams Belang verspreiden”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op Twitter. “Vlaamse zelfstandigheid wordt zo ‘revolutie’. De vraag is wie de Leider in het politiek graf wil volgen, schuivend vanuit de bunker met kiezersdivisies die er niet meer zijn”, besluit hij. 

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen