6.6 C
Brussel

Meerderheid stelt discussie over wetsvoorstellen rond kernuitstap uit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De meerderheid heeft tijdens een vergadering van de Kamercommissie Energie beslist om de besprekingen van vijf wetsvoorstellen over de bouw van nieuwe kerncentrales uit te stellen tot volgende maand, zo meldt Het Laatste Nieuws.  

In januari kwam de federale regering tot een akkoord met Engie over de levensduurverlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3. Sindsdien pleiten MR, CD&V en Open Vld er echter voor om nog meer kerncentrales langer open te houden. Ook pleiten zij voor het ondersteunen van onderzoek naar zogenaamde SMR’s, de nieuwste generatie modulaire kernreactoren. Om dat te doen willen de partijen de wet rond de kernuitstap uit 2003 wijzigen. Het Vlaams Belang en N-VA steunen dat standpunt. De coalitiepartners van Groen hebben echter bezwaar.

In de Kamercommissie Energie liggen inmiddels wetsvoorstellen klaar van N-VA, MR, cd&v, Open Vld en Les Engagés om de wet op de kernuitstap aan te passen. De bespreking van de voorstellen werd nog niet gestart. Dit zodat dat de regering de kans krijgt een eigen tekst voor te stellen. Vanmorgen stonden de voorstellen opnieuw op de agenda, al besliste de meerderheid om de besprekingen dan toch met een maand uit te stellen.

Kernuitstap op schop? “Met bevoorradingszekerheid speel je niet”

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) reageerde in februari reeds op het akkoord rond Doel 4 en Tihange 3. “Het hele dossier van de kernuitstap getuigt van een ongezien amateurisme”, stelt hij. “Ondertussen werden Tihange 2 en Doel 3 al nodeloos gesloten. We moeten er alles aan doen om de nog resterende reactoren dat lot te besparen.”

“We moeten deze piste serieus nemen”, besluit Van Lommel, die verzekerde dat hij de federale regering zal blijven wijzen op de zware verantwoordelijkheid die ze in dit dossier draagt. “Met bevoorradingszekerheid speel je niet. Al is dat jammer genoeg net hetgeen wat er de afgelopen jaren gebeurd is.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen