5.8 C
Brussel

Meer leerlingen +90 minuten op bus dan in september

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Er zitten meer leerlingen van het buitengewoon onderwijs langer dan 90 minuten op de bus dan dat het geval was in september. Dat meldt openbaarvervoermaatschappij De Lijn via VRT NWS. Het gaat om 6 procent van de leerlingen die het leerlingenvervoer moeten gebruiken.

Op het einde van het eerste trimester zit nog zo’n 6% procent van de leerlingen in het buitengewoononderwijs die speciaal vervoer gebruiken langer dan de beloofde 90 minuten op de bus. Eind september was dat nog 5,5% en beloofde De Lijn een evaluatie te maken om alsnog de rittijden verder te laten dalen.

Lydia Peeters: “Situatie is complex”

Maar sinds die evaluatie is de situatie alleen maar verergerd, zo blijkt. Eén autistische jongen van 12 zit zo sinds de herfstvakantie plots 103 minuten op de bus, terwijl een enkele rit vroeger 57 minuten duurde, ofwel 46 minuten langer. Dat blijkt uit een VRT-reportage.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) noemde dinsdagochtend op Radio 1 de situatie een “heel complex gegeven waar we met veel partners moeten samenwerken”. De Lijn verantwoordt de groeiende scheeftrekking dan weer door te schermen met het gegeven van extra ritten. “Wanneer je een nieuwe rit inlegt voor een aantal kinderen die tot dan met een andere rit meereden, betekent dit ook een wijziging aan de bestaande rit.”

Een rit onder de 90 minuten zou tijdens de spitsuren tevens überhaupt niet haalbaar zijn, zo stelt De Lijn tot slot, daarmee eerdere beloftes duidelijk aan de kant schuivend.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen