6.3 C
Brussel

“Meer bevoegdheden naar Vlaanderen zijn bitter noodzakelijk”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, heeft positief gereageerd op de nieuwe en verscherpte communautaire posities van VOKA. De nieuwe voorzitter van de werkgeversorganisatie heeft afgelopen dagen namelijk gepleit voor meer Vlaamse bevoegdheden via een “doorgedreven staatshervorming.” Ook volgens Van Grieken is er meer Vlaanderen nodig.

VOKA-voorzitter Rudy Provoost was scherp voor de Belgische politiek maandag op de VOKA-nieuwjaarsreceptie. “Als wij zaken zouden doen zoals in dit land aan politiek wordt gedaan, dan zouden we gewoon failliet gaan”. Volgens Van Grieken zorgt meer België dan ook voor minder welvaart. Een ommekeer kan enkel met meer Vlaanderen, klinkt het op X (Twitter) en via Terzake.

Huidig Belgisch systeem “legt een hypotheek op onze toekomst”

“Onze overheid slaagt er vandaag niet meer in om fundamenteel te hervormen en tot beslissingen te komen. Dit legt een hypotheek op onze toekomst”, zei Provoost maandag volgens VRT NWS. “Het doel is te komen tot homogenere bevoegdheidsverdelingen in dit land. Alle bevoegdheden rond arbeidsmarkt, talent, onderwijs en opleiding, gezondheidszorg moeten [exclusief] naar de deelstaten overgeheveld worden.”

De bevoegdheden die Vlaanderen vandaag heeft zijn namelijk vaak gedeeld met het federale Belgische niveau. Denk aan bijvoorbeeld energie en arbeid. Dat zorgt voor logge beleidsbeslissingen en veel inefficiëntie, nog los van het feit dat de Waalse politiek en de Vlaamse politiek veelal verschillende richtingen uitwillen. De “voorzitter van VOKA, Rudy Provoost, heeft gelijk”, tweette Van Grieken maandag dan ook. “De Belgische staatsstructuur en het huidige status quo zijn onaanvaardbaar voor Vlaanderen. Meer bevoegdheden naar Vlaanderen zijn bitter noodzakelijk. Best tevreden dat VOKA eindelijk weer het communautaire op tafel legt.”

In het verleden heeft het Vlaams Belang er evenwel niet voor teruggedeinsd om kritiek te uiten op VOKA. De Vlaams-nationalistische partij wil immers niet alleen een evenwichtig en sociaal economische beleid in plaats van een hard-liberale politiek, maar Van Griekens partij verzet zich ook tegen meer en doorgedreven (economische) immigratie, zoals VOKA voorstelde vorig jaar vanuit Mexico en India.

Lees ook:

“VOKA wil Indiërs en Mexicanen importeren om lonen laag te houden”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen