Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) maakte gisteren gebruik van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement om mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA) aan de tand te voelen. Het onderwerp was politieke inmenging in de programmatie van de VRT. “Als Vlaams minister moet Van Achter hierover een onderzoek bevelen bij de mediaregulator. De vraag is echter of ze ook de politieke moed heeft om dat te doen.” Dat meldt het Vlaams Belang in een partijmededeling.
In mei 2023 bezochten twee leden van de VRT-directie het kabinet van de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) om een reeks programmavoorstellen te bespreken. “Natuurlijk ging het om voorstellen op maat van de Vlaamse Regering. Tv, radio, online content, alles blijkt te koop als de juiste prijs wordt betaald”, stelt Klaas Slootmans (Vlaams Belang).
“Een rubriekje in ‘Iedereen beroemd’? 150.000 euro. Een verhaallijntje in ‘Thuis’? 220.000 euro. Aflevering met Tom Waes die vanzelfsprekend het Vlaamse regeringsbeleid bejubelt? 170.000 euro. ‘U vraagt, wij draaien’ blijkt het credo aan de Reyerslaan”, hekelt Slootmans. Nochtans beweert de VRT volledig onafhankelijk te zijn. “We handelen niet onder druk of in functie van belangen, maar integer en onafhankelijk”, staat er te lezen op hun website.
De redactionele ‘onafhankelijkheid’ van de VRT
De media onthulden deze week echter nog meer. In een e-mail schrijft de intendant van Flanders Technology & Innovation, die bij de VRT lobbyde voor bepaalde programma-ideeën, dat deze programma’s kunnen helpen om de Vlaamse Regering neer te zetten als een ‘daadkrachtige ploeg’. Hij eindigde zijn mail met de woorden: ‘Mooi meegenomen, zo net voor de verkiezingen.’
“Volgens een medewerker van het productiehuis van VRT, was op een bepaald ogenblik een derde van de medewerkers zogenaamde ‘kabinetsprogramma’s’ aan het maken”, verklaarde Slootmans in het Vlaams Parlement.
“Ik wou van minister Van Achter weten hoe deze flagrante schendingen van de decretale onafhankelijkheid van VRT evalueert, en welke initiatieven ze zou nemen om politieke inmenging bij VRT in de toekomst te voorkomen. Maar in haar antwoord poogde de minister enkel de ernst van de toestand te minimaliseren.”
“De openbare omroep laat de broek zakken voor ministeriële centen”
“Het interne controleorgaan slaat alarm en spreekt over grote deontologische problemen; netmanagers hebben het over een inflatie aan kabinetsprogramma’s en over een groeiende politieke inmenging; tientallen VRT-medewerkers zeggen dat de openbare omroep de broek laat zakken voor ministeriële centen”, besluit het Vlaams Parlementslid.
“Als de minister dat allemaal oké vindt, gewoon omdat het volgens haar vroeger ook zo gebeurde, dan kan je je oprecht afvragen of wij hier nog in Vlaanderen wonen, en niet in Venezuela of Noord-Korea.”
Langs alle kanten wordt bij de VRT aan de alarmbel getrokken over politieke inmenging. De bevoegde minister moet dit niet afdoen als iets normaal, maar ervoor zorgen dat de zenders van onze openbare omroep neutraal zijn en blijven!
Vlaams parlementslid @KlaasSlootmans #VlaParl pic.twitter.com/04SuUX2HMk
— Vlaams Belang (@vlbelang) November 13, 2024