5.5 C
Brussel

Massamigratie weegt door: dubbel zoveel kinderen geen lager diploma

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In amper zes jaar tijd is het aantal kinderen die geen diploma halen in het lager onderwijs verdubbeld. Dat is een enorme toename. Experts kijken naar de grote toename van Nederlandsonkundige kinderen door massamigratie. In 2022 alleen al vestigden er meer dan 200.000 immigranten zich in ons land. Dit “creëert een bijzonder uitdagende situatie voor middelbare scholen”, zo citeert Het Nieuwsblad.

Het aantal kinderen dat via de B-stroom het middelbaar inglijdt, neemt al jaren toe. Dat zijn kinderen van 12 zonder officieel getuigschrift van de lagere school. En in steden waar er meest massamigratie is, ontspoort die situatie het meest.

Antwerpen heeft zelfs geen plaats meer voor kinderen zonder diploma lager onderwijs

In Antwerpen is er zo voor tal van kinderen gewoon geen plaats meer. “In 2B zijn een twintigtal leerlingen pas half november kunnen starten omdat we dan pas extra klassen hebben kunnen inrichten”, zegt Dirk Lenaerts, algemeen directeur van het Sint-Agnesinstituut, in Het Nieuwsblad. “In 1B lukte het nog net, maar het water staat ons daar ook aan de lippen.”

Het aantal kinderen dat thuis geen Nederlands spreekt, neemt dan ook elk jaar toe. “Dit is het zoveelste signaal dat ons onderwijs niet is aangepast aan de huidige realiteit”, zegt professor Onderwijskunde Martin Valcke (UGent). “En dan heb ik het vooral over de taalproblematiek. Wij blijven dat aanpakken door hen samen met andere kinderen in één klas te zetten, met een zorgleerkracht die hen één of twee uurtjes per week begeleidt. Dit kan zo niet meer verder. Zij moeten veel intensiever ondergedompeld worden in de schooltaal.”

Midden 2023 werd ook uit een internationaal PIRLS-onderzoek zeer duidelijk hoe de Nederlands taalvaardigheid van tienjarigen achteruit dendert. Tienjarigen in Vlaanderen hebben voor lezen op vijf jaar tijd een achterstand van vier maanden opgelopen, zo klonk het vorig jaar. Opvallend: amper 52 procent van de Vlaamse tienjarigen spreekt thuis altijd Nederlands. Wie geen Nederlands thuis spreekt, heeft slechtere kansen op school.

Lees ook:

Vlaams Belang wil taalbadklassen voor leerlingen die te weinig Nederlands kunnen

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen