14.3 C
Brussel

Martin Sellner vrijgesproken van haat tegen asielzoekers

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Weense Openbaar Ministerie had Martin Sellner beschuldigd van het aanzetten tot haat tegen asielzoekers. Het Strafhof in Wenen vond deze beschuldiging niet gegrond en sprak hem vrij, zo meldt onder andere Die Presse.

Martin Sellner was tot begin dit jaar woordvoerder van de Identitaire Beweging van Oostenrijk. Sellner kreeg in 2018 internationale aandacht toen hem de toegang tot het Verenigd Koninkrijk werd ontzegd om een toespraak te houden op de conferentie van Generation Identity in Londen. Toen hij in april uitgenodigd werd om een toespraak te geven in Leuven voor de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!), probeerden de universiteit en het stadsbestuur zijn toespraak eveneens te verbieden. De NSV! startte en won daarop een rechtszaak tegen de KU Leuven.

Aangeklaagd voor een Telegram-grap

Op 7 december van het vorige jaar postte hij op zijn Telegram-kanaal dat “uit elk asielzoekerscentrum meer gevaar komt” dan uit de omstreden reactionaire groep van de ‘Reichsbürger’.

Met dit bericht had Sellner de intentie om de menselijke waardigheid van asielzoekers te schenden, aldus het Openbaar Ministerie. Volgens Sellner had hij de verwijzing naar de Duitse Reichsbürger gemaakt omdat er op dat moment berichten in de media waren over een inval tegen deze groep. De Reichsbürger is een groep die de huidige staatsorde verwerpt en streeft naar een zelf samengesteld bestuur binnen een hersteld keizerrijk. Ze staan onder intensieve observatie van de Duitse staatsveiligheid.

Vrijgesproken

Aan het strafbare feit van aanzetten tot haat achtte de rechter niet voldaan. Uit de bewoordingen van de post kon niet worden afgeleid dat alle asielzoekers werden bedoeld. Wat dat betreft was er geen sprake van aanzetten tot haat tegen de groep asielzoekers. Evenmin kon worden bewezen dat vluchtelingen in het algemeen werden veracht.

Sellner aanvaardde de vrijspraak na een kort proces met vreugde. Het Openbaar Ministerie vroeg bedenktijd. Het vonnis is dus nog niet juridisch bindend. Sellner reageerde in ieder geval tevreden op Twitter.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen