14.3 C
Brussel

Martin Sellner niet welkom aan de KU Leuven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nationalistische Studentenvereniging Leuven (NSV) diende een aanvraag in om een lezing door de Oostenrijker Martin Sellner te laten doorgaan in een aula van KU Leuven. De universiteit heeft nu beslist dat de lezing niet mag doorgaan op haar grondgebied, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Martin Sellner, topman van Generation Identity en medeoprichter van Die Österreicher, zou op 19 april voor de NSV komen spreken over ‘de identitaire strijd en haar toekomst.’ De KU Leuven heeft beslist dat de lezing echter niet mag doorgaan in een van haar lokalen.

“KU Leuven draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel”, klinkt het bij de universiteit. “Beschaafd debat moet mogelijk zijn, maar uiteraard binnen bepaalde grenzen. Zo vraagt KU Leuven dat de fysieke veiligheid van deelnemers wordt gegarandeerd, dat het evenement respectvol verloopt en ook de wet niet mag overtreden worden. […] Uitingen van seksisme, racisme, bedreigingen of het ontkennen van de door de wet bepaalde genocides zal KU Leuven nooit aanvaarden of normaliseren.”

De KU Leuven heeft samengezeten met Stad Leuven om de beslissing te nemen. “Daarop besliste de universiteit de lezing van de Oostenrijker Martin Sellner niet in haar lokalen te laten doorgaan. De universiteit heeft NSV Leuven op de hoogte gebracht van haar beslissing”, besluit de Leuvense universiteit.

Preventieve censuur

Europarlementariër Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) reageert verontwaardigd op Twitter. “Wat die man zegt, is zijn verantwoordelijkheid. Nadat zijn woorden uitgesproken zijn. Preventieve censuur is ongrondwettelijk. Een manifestatie verhinderen kan enkel als de organisatoren oproepen tot geweld. In het andere geval, als geweld dreigt gebruikt te worden tegen de manifestatie, moet de overheid de grondrechten (vrijheid meningsuiting, vrijheid vergadering) waarborgen.”

“Een universiteit moet een oord van vrij denken en spreken zijn. Als ze dat niet is, het straatsgeweld en niet de rechtstaat laat bepalen wie grondrechten heeft, en haar reglementen op een discriminatoire wijze toepast, zijn we verplicht die te desubsidiëren (vrij onderwijs) of te democratiseren (Rijksuniversiteit Gent),” aldus Vandendriessche.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen