13.3 C
Brussel

Lezing Martin Sellner gaat door: KUL verliest rechtszaak

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Twee weken geleden besloot de KU Leuven dat de Oostenrijkse nationalist Martin Sellner geen lezing mocht geven in de lokalen van de universiteit. Vandaag meldt Het Laatste Nieuws dat de Leuvense burgerlijke rechtbank de beslissing heeft teruggedraaid.

De lezing, die georganiseerd wordt door NSV! Leuven, deed reeds veel stof opwaaien. Omwille van het feit dat Sellner de toegang tot twee Europese landen ontzegd wordt en zijn vereniging, Identitären Bewegung Österreich, in Oostenrijk verboden werd, besloot de KU Leuven dat de lezing niet mocht doorgaan in haar lokalen. Veiligheidsoverwegingen waren daarbij, naar eigen zeggen, doorslaggevend. De nationalistische studentenvereniging kondigde meteen na bekendmaking van de beslissing aan naar de rechtbank te willen stappen.

NSV! haalt gelijk in de rechtbank

De Leuvense burgerlijke rechtbank heeft de studentenvereniging in kortgeding nu gelijk gegeven. KU Leuven-woordvoerder Sigrid Somers bevestigt het nieuws en geeft aan dat de universiteit de uitspraak van de rechtbank zal respecteren. Sellner zal woensdagavond spreken in het het Pedagogisch Instituut Leo XIII, in hetzelfde auditorium dat oorspronkelijk gereserveerd werd. NSV! kondigde eerder al aan met een bewakingsfirma te willen samenwerken om het evenement in goede banen te leiden. Ook zullen ze nauw samenwerken met de Leuvense politie.

NSV! reageert tevreden op de uitspraak. “De vrijheid van meningsuiting heeft gewonnen van de lastercampagne van de mainstreammedia en de dreiging van extreemlinks,” zegt nationaal voorzitter Gaëtan Claeys, die verzekert zich tijdens de lezing aan de huisregels van KU Leuven te zullen houden. “Wij zijn verplicht om een inschrijvingslijst te gebruiken. Dit helpt ons ook de veiligheid te verzekeren en geweld door extreemlinks te voorkomen. Wij zullen ons uiteraard volledig inzetten om de avond veilig en positief te laten verlopen.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen