14.3 C
Brussel

Marie-Colline Leroy wordt nieuwe staatssecretaris van Gelijke Kansen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vorige week werd Sarah Schlitz (Ecolo) nog ontslagen als staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Ecolo heeft nu beslist de 38-jarige Marie-Colline Leroy aan te stellen als nieuwe staatssecretaris, dat meldt De Tijd. Ze zal de functie nog een jaar uitvoeren.

Marie-Colline Leroy is verkozen in de kamer sinds 2019. Daar is ze voorzitter van de commissie Sociale Zaken. Leroy behaalde een master in de Romaanse Talen aan de ULB en werd daarna leerkracht. Nu zal ze de bevoegdheden voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en diversiteit op zich nemen. Die taak kan ze nog een jaar uitvoeren mits ze geen brokkenparcours als haar voorganger aflegt.

Dan toch een staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Vorige week raadde de oppositie aan om eens diep na te denken over de functie van staatssecretaris van Gelijke Kansen. Vivaldi is de eerste regering die voor de bevoegdheden een aparte staatssecretaris heeft opgericht. Voor de oppositie is dat compleet overbodig.

Zo riep fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) op om Schlitz niet te vervangen. “Ecolo maakt van politieke vernieuwing zogezegd prioriteit, [maar] we hebben daar in de praktijk nog niets van gezien”, stelde Pas. “Zorg voor een besparing voor de burger, door Schlitz’ bevoegdheden te verdelen over de andere ministers.” Ook N-VA raadde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan om Schlitz vooral niet te vervangen en in te zetten op besparingen. De bevoegdheden werden in het verleden toch al verdeeld onder de ministers omdat ze weinig inhielden.

Vivaldi met Ecolo heeft duidelijk niet geluisterd naar de raad van de Vlaams-nationale oppositie en toch beslist Schlitz te vervangen. Ecolo gaat mee in het verhaal van haar minister van Klimaat Zakia Khattabi die stelt dat ‘de strijd tegen racisme een voltijdse job is’.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen