3.4 C
Brussel

Reguliere media zwegen over Pakistaans grooming gang-schandaal

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Oldham (Verenigd Konikrijk) heeft de beslissing van Labour-minister Jess Phillips om een openbaar onderzoek te blokkeren tot verontwaardiging geleid. Kinderen werden misbruikt door bendes van mannen van Pakistaanse afkomst, terwijl de overheid tekortschoot in haar beschermingsplicht. Het eerder uitgebrachte rapport uit 2022 dekte slechts een beperkte periode en liet veel zaken onbelicht. Overlevenden eisen een breder onderzoek, maar de regering lijkt terughoudend. Dat meldt The Telegraph.

Het probleem beperkt zich niet tot Oldham. Steden zoals Rotherham, Telford en Rochdale hebben soortgelijke misstanden gekend. In deze plaatsen kwamen grove nalatigheden aan het licht. De autoriteiten negeerden herhaaldelijk meldingen van slachtoffers, vaak jonge meisjes uit voornamelijk blanke arbeidersgezinnen, uit angst om racistisch over te komen. De daders behoorden in bijna alle gevallen tot de Pakistaanse gemeenschap.

Institutionele blindheid en politiek falen

In Telford vermeden politieagenten volgens getuigen bepaalde wijken uit angst voor geweld en beschuldigingen van racisme. Politieke correctheid woog zwaarder dan gerechtigheid voor slachtoffers. Een onafhankelijke commissie vond bewijs van corruptie binnen politiediensten en invloed van lokale Pakistaanse leiders. Cijfers over de etniciteit van daders werden vaak niet geregistreerd om onrust te vermijden.

Volgens een slachtoffer was angst voor reputatieschade groter dan de drang om gerechtigheid te brengen. In de woorden van GB News: “Een nationaal onderzoek is de enige manier om instanties verantwoordelijk te houden.” Kamerlid Sam van Rooy (Vlaams Belang) schreef op sociale media: “Mainstream media zijn medeschuldig!” Door late of afgezwakte berichtgeving bleef het probleem jarenlang onderbelicht.

De prijs van het stilzwijgen

De politie in Rotherham arresteerde een vader toen hij zijn dochter uit een huis vol misbruikers probeerde te redden. De daders, mannen van Pakistaanse komaf, bleven ongestoord. “Ze durfden niet in te grijpen uit angst voor racismebeschuldigingen”, stelde een rapport. Dit creëerde een cultuur van zwijgen en angst.

In Rochdale overleed de vijftienjarige Victoria Agoglia nadat ze door Mohammed Yaqoob, een 50-jarige man van Pakistaanse afkomst, met heroïne was ingespoten. Autoriteiten beschermden haar niet ondanks eerdere meldingen van misbruik. Zij probeerden het beeld te schetsen dat een multiculture samenleving niet gedoemd is om te falen.

Diego Denie
Diego Denie
Diego Denie (Zottegem, 2006°) is student Rechten en Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven Kulak en weekendredacteur voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen