22.2 C
Brussel

Magnette (PS): “nooit akkoord gegaan met confederalisme van N-VA”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een interview met ‘De Zondag’ over Vlaamse onafhankelijkheid heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd dat hij niet bang is voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Daarnaast benadrukte hij nogmaals dat hij – in tegenstelling tot wat N-VA-voorzitter Bart De Wever beweerde – nooit in de buurt is gekomen van een akkoord rond het confederalisme. “Wij hadden een document opgesteld met alle thema’s waarover we zouden discussiëren. We trokken een gele lijn door de thema’s waarover we geen akkoord hadden”, aldus Magnette. “Ik kan u verzekeren: het document zag meer geel dan wit.”

Vivaldi is volgens Magnette een project voor 10 jaar. “Als België in 2030 zijn 200ste verjaardag viert, wie weet met een nieuwe koningin, dan moet het land klaar zijn voor de toekomst”, vindt hij. Het is dus de bedoeling dat Vivaldi ook na deze legislatuur kan worden verdergezet. 

Confederalisme

De N-VA wil ondanks de desinteresse trachten om een ‘minikabinet’ te vormen met Waalse socialisten, zo liet voorzitter Bart De Wever verschillende malen optekenen. Daarnaast beweerde hij bij hoog en laag dat hij met de PS tot een quasi-akkoord was gekomen rond een confederale omwenteling.

Magnette maakt echter brandhout van die verklaringen. “Wij hadden een document opgesteld met alle thema’s waarover we zouden discussiëren. We trokken een gele lijn door de thema’s waarover we geen akkoord hadden”, aldus Magnette. “Ik kan u verzekeren: het document zag meer geel dan wit.” De PS-voorzitter haalt aan dat hij gewoonweg met niemand wil onderhandelen over Vlaams zelfbestuur. “Wij gaan trouwens ook niet praten over confederalisme, met geen enkele partij”, zo zegt hij stellig.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang legde op haar groot communautair congres echter een geheel andere strategie op tafel. De partij wil van regio tot regio onderhandelen over de splitsing van het land. Magnette vindt daarentegen dat de Vlamingen een groot referendum moeten organiseren. “Dat is de enige democratische procedure”, klinkt het. 

Het is opmerkelijk dat de PS-voorzitter wel aangeeft dat een onafhankelijk Vlaanderen “geen ramp” zou zijn voor Wallonië. “Wij zijn daarom niet bang voor Vlaamse onafhankelijkheid. Dat is een scenario dat in 2007 al eens goed bestudeerd werd en die nota’s liggen nog altijd in mijn schuif”, klinkt het.

Brussel

“Let wel: dat is niet mijn ambitie”, gaat hij verder. “Maar áls Vlaanderen onafhankelijk wil worden, dan gaan Brussel en Wallonië alleen verder als België. Dat zou geen drama zijn, als u dat zou denken.” Dat betekent onder meer dat Wallonië het Vlaamse Brussel zou willen opeisen. 

Het Vlaams Belang wil de Brusselaars daarentegen een tweetalige stad bieden waarin de rechten van de Franstaligen worden gerespecteerd. Die strategie heeft een grote kans op slagen, vindt de partij. De Brusselaars gaan met Vlaanderen immers een voorspoediger financiële toekomst tegemoet.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen