18.7 C
Brussel

Maddens (KUL): “N-VA heeft het cordon sanitaire ondertekend”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

N-VA heeft het cordon sanitaire zo goed als ondertekend, zo zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in ’t Pallieterke. De partij zal binnenkort definitief zijn ware gelaat moeten laten zien: Vlaams-nationalisten of Open Vld 2.0. “Het is de plicht van de Vlaamse Beweging om N-VA bij de les te houden.”

Bart De Wever en zijn N-VA-partijtop plaatsten zich tijdens de verkiezingscampagne lijnrecht tegenover de wensen van hun achterban. 75,5 procent van de N-VA-kiezers is namelijk tegen het cordon sanitaire, maar De Wever sloot een samenwerking met het Vlaams Belang alsnog uit. Daardoor stapt hij nu wellicht in een regering met de socialisten van Vooruit.

Het waarom is duidelijk: de partijvoorzitter wil stemmen binnenhalen ten koste van Open Vld en cd&v. “Maar dat N-VA zó ver zou gaan, tot en met het onderschrijven van het cordon sanitaire, had ik nooit verwacht”, zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in een interview met ’t Pallieterke.

Cordon sanitaire ondertekend

“Het cordon sanitaire is versterkt uit de verkiezingen gekomen” dankzij de N-VA, vindt Maddens. Maar “lokale particulariteiten zijn zeker niet uitgesloten.” Dissidentie bij lokale N-VA’ers blijft mogelijk. Ook samenwerking van het Vlaams Belang met gemeentelijke partijen zo niet verrassen.

De komende legislatuur wordt dan ook bepalend voor de N-VA. Het minimalistische broertje van het Vlaams Belang staat voor een existentiële keuze. Omarmen ze alsnog het Vlaams-nationalisme, of evolueert de partij naar een soort ‘Open N-VA’, een liberale partij in een zwart-geel carnavalskostuum.

Wie de voorgeschiedenis van de N-VA en Bart De Wever kent, weet wellicht al welke kant de partij zal kiezen.

Lees ook:

Van Grieken (VB): “de kaarten voor oktober liggen goed”

BRON:PAL NWS
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen