1.4 C
Brussel

Macron houdt vast aan pensioenherziening ondanks protest

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De stakingen en protesten in Frankrijk gaan verder nadat werknemers en vakbonden zich blijven verzetten tegen de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron, zo meldt Euronews. De stakingen hebben het openbaar vervoer, de scholen en de gezondheidszorg lam gelegd, en de regering zag zich genoodzaakt het leger in te schakelen om de met vuilnis gevulde straten van Parijs op te ruimen.

Het protest begonnen vorige week als reactie op het voorstel van president Macron om een universeel pensioenstelsel te creëren dat het huidige systeem van meer dan 40 verschillende pensioenregelingen zou vervangen. Hierdoor komt de pensioenleeftijd op 64 jaar in plaats van 62 jaar te liggen. Werknemers vrezen verder dat de voorgestelde veranderingen tot een verlies van uitkeringen zullen leiden.

Macron houdt vast aan pensioenherziening

Ondanks de protesten heeft Macron geweigerd zijn pensioenhervormingen terug te draaien. Hij stelt dat het huidige systeem onhoudbaar is en dat de voorgestelde veranderingen het systeem eerlijker zouden maken voor iedereen.

De stakingen hebben steun gekregen van verschillende groepen, waaronder de ‘Gillets jaunes’, die zich al enkele jaren tegen het economische beleid van Macron verzetten. De protesteerders hebben de reactie van de regering bekritiseerd. Ze beschuldigen Macron ervan buitensporig geweld en intimidatie te gebruiken om afwijkende meningen de kop in te drukken.

Ook Marine Le Pen van Rassemblement National betuigde haar steun in een tweet: “Het volk uit zijn ongenoegen. Vreedzame demonstraties en stakingen zijn legaal, constitutioneel en legitiem: ze vormen een democratisch verzet tegen overheidsgeweld dat door niets wordt gerechtvaardigd.”

De stakingen hebben ook spanningen veroorzaakt tussen Macron en de vakbonden, waarbij sommigen hem ervan beschuldigen geen zinvolle dialoog aan te gaan. Macron heeft de aanpak van zijn regering echter verdedigd door te stellen dat de hervormingen noodzakelijk zijn om de houdbaarheid van het Franse pensioenstelsel te waarborgen.

Aanhoudend protest

Sommigen voorspellen dat de regering van Macron gedwongen zal worden concessies te doen om de onrust de kop in te drukken. Veel werknemers en vakbonden hebben echter gezworen te blijven protesteren tot hun eisen zijn ingewilligd. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor een mogelijk langdurige periode van arbeidsonrust in Frankrijk.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen