13.5 C
Brussel

Lokaal verzet tegen plannen zwemvijver in Anderlecht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Buurtbewoners zijn massaal in het verzet getreden tegen de plannen om de vijver in het Park van Neerpede te Anderlecht om te bouwen in een publieke zwemvijver. Het lokale burgercollectief ‘Bezwaar Neerpede’ beweert dat zo’n zwemvijver te schadelijk zou zijn voor de biodiversiteit. Dat meldt de VRT. Voor het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is er slechts 1 – zeer klein – openluchtzwembad. Hierdoor gaan talloze allochtone jongemannen uit het Brusselse ieder warm weekend op stap naar de diversie recreatiedomeinen in Vlaanderen – met alle gevolgen en overlast van dien.

De plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan erin om de ‘Middenvijver’ in het Neerpedepark in Anderlecht om te bouwen tot een natuurlijke zwemvijver. Het zou zo groot zijn als vier olympische zwembaden – een pak omvangrijker dus dan het huidige en enige bestaande Brusselse openluchtzwembad van ‘FLOW’. FLOW is zelfs kleiner dan een regulier zwembad (25X13m) met slechts 17 meter op 7.

Te veel (bio)diversiteit?

Maar, zo zeggen de protesterende buurtbewoners en het collectief ‘Bezwaar Neerpede’, “een recreatieve activiteit met 225 baders tegelijk zal te veel mensen aantrekken in een bestaande groene ruimte die rijk is aan biodiversiteit.” Het is evenwel waarschijnlijk dat enkele buurtbewoners ook protesteren omwille van een andere soort van diversiteit die een openluchtzwembad aantrekt, zoals bijvoorbeeld in de vorm van ‘jongeren’.

Leefmilieu Brussel houdt in elk geval op 31 maart een informatievergadering in het RSCA Rugby Clubhouse. Daar wordt dan met buurtbewoners in gesprek gegaan. Als de bewoners hun slag thuis halen, blijft Brussel zonder omvangrijk recreatie- en zwemdomein en zullen de vele allochtone jongemannen uit het Brusselse blijven afzakken naar de Gentse Blaarmeersen en andere locaties in het Vlaams Gewest. Tot nu toe ging dit steeds gepaard met vechtpartijen, rellen, vandalisme en diefstallen.

Lees ook:

Nog een maand voor start zomer, maar Blaarmeersen al doelwit ‘jongeren’

BRON:VRT
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen