14.7 C
Brussel

Loekasjenko: “Onze enige fout” was Oekraïne niet afmaken in 2014

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“De enige fout” die Rusland en Wit-Rusland hebben gemaakt is “dat we deze kwestie niet hebben opgelost in 2014-2015, toen Oekraïne geen leger had en niet voorbereid was”, zei de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko volgens Politico.

In 2014 viel Rusland illegaal de Krim binnen en annexeerde deze van Oekraïne. Door het Kremlin gesteunde strijders namen toen grondgebied in Oost-Oekraïne in beslag. Het conflict van 2014 heeft politieke en economische gevolgen gehad, en kan gezien worden als een van de factoren die aanleiding heeft gegeven tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meer dan een jaar geleden.

Loekasjenko: een marionet van Poetin

De opmerkingen van Loekasjenko, die volgens Minsk donderdag werden gemaakt tijdens een bijeenkomst met de hoofden van de veiligheidsdiensten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, geven aan dat Loekasjenko zijn transformatie tot marionet van de Russische president Vladimir Poetin volledig heeft omarmd. Het Gemenebest bestaat uit voormalige Sovjetlanden, waaronder Armenië, Kazachstan en Wit-Rusland.

Loekasjenko heeft al bijna dertig jaar een haat-liefdeverhouding met Poetin. Maar nadat het Kremlin hem had geholpen bij het afwenden van massale straatprotesten na frauduleuze presidentsverkiezingen in 2020, ging de Wit-Russische dictator helemaal voor Poetin. Hij hielp Moskou bij de grootschalige invasie van Oekraïne in februari 2022 en stemde ermee in om Russische kernwapens op te nemen op het grondgebied van zijn land.

“We wilden het vreedzaam oplossen”

Volgens de Wit-Russische lezing van Loekasjenko’s toespraak in Minsk, beweerde hij: “We zagen dit aankomen”, verwijzend naar de Russische invasie. De lezing vervolgde dat als de oorlog vorig jaar niet was begonnen, “hij morgen zou zijn begonnen, maar met slechtere omstandigheden voor Rusland en Wit-Rusland.”

“De enige fout die we waarschijnlijk hebben gemaakt, is dat we deze kwestie niet in 2014-2015 hebben opgelost, toen Oekraïne geen leger had,” ging Loekasjenko verder. “We wilden het vreedzaam oplossen. Zij gebruikten deze tijd echter om gevechtsklare strijdkrachten te ontwikkelen.

De Wit-Russische dictator lijkt zich alleszins hersteld te hebben van zijn gezondheidsproblemen. Een halve maand terug ontstonden er vragen over zijn gezondheid, nadat hij afwezig bleek op belangrijke nationale evenementen en gespot werd met verband rond een van zijn handen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen