11.5 C
Brussel

Loekasjenko al een week niet gezien in Wit-Rusland

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko is sinds vorige week dinsdag niet meer in het openbaar gezien, zo meldt onder andere Reuters. Zondag is hij evenmin verschenen op een ceremonie in de hoofdstad Minsk, wat speculaties oproept dat de president ernstig ziek is. Een foto van de staatsmedia zou bewijs moeten zijn dat hij gezond en wel is.

Loekasjenko, 68 jaar, leidt Wit-Rusland sinds 1994 en heeft de politie ingezet om protesten neer te slaan, terwijl rechtbanken dissidente media sloten en tegenstanders lange gevangenisstraffen oplegden, en activisten het land massaal ontvluchtten.

Afwezigheid op nationale evenementen

Het staatspersbureau BelTA meldde dat premier Roman Golovchenko een boodschap van Loekasjenko voorlas tijdens een jaarlijkse ceremonie waarbij jongeren trouw zweren aan de vlag van de voormalige Sovjetstaat.

Het agentschap gaf echter geen reden voor de afwezigheid van Loekasjenko, vijf dagen nadat hij onwel was gebleken en delen van de herdenkingen in Moskou ter gelegenheid van de overwinning van de Sovjet-Unie op Duitsland in de Tweede Wereldoorlog had overgeslagen.

Voor het eerst in zijn lange presidentschap sprak Loekasjenko ook niet op een evenement in Minsk ter gelegenheid van de herdenking. Dat was de laatste keer dat hij in het openbaar werd gezien.

Speculatie in de media

Volgens Euroradio, een nieuwszender van de oppositie, is Loekasjenko zaterdag naar een elite-kliniek in Minsk gebracht. Een Russische onlinepublicatie citeerde een hoog lid van de Doema die zei dat “[Loekasjenko] gewoon ziek is geworden … en waarschijnlijk rust nodig heeft”.

Ook het Russische dagblad Kommersant publiceerde een verhaal over de gezondheid van Loekasjenko, waarbij de Doema en media van de Wit-Russische oppositie werden geciteerd. Russische media publiceren zelden verhalen over de gezondheid van de leiders van Rusland of zijn geallieerde buurlanden.

Een foto van Loekasjenko als bewijs

Een Wit-Russische nieuwszender publiceerde maandag een foto van de president in wat zijn eerste publieke optreden in bijna een week zou zijn. Een staatsagentschap dat verslag uitbrengt over de activiteiten van Loekasjenko, zei dat de president aan het werk was op een centrale luchtmachtbasis. Op de foto leek hij een verband om zijn linkerhand te hebben.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen