11.5 C
Brussel

Linkse regeringspartijen gijzelen de begroting

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De onderhandelingen over de begrotingscontrole lopen nog zeker tot en met woensdag, dat meldt De Tijd. Daarin probeert premier Alexander De Croo (Open Vld) de linkse partijen te overtuigen om te saneren. Dit weekend maakte hij onder andere bekend 1,8 miljard euro te willen besparen. Maar dat is dik tegen de zin van PS en Ecolo. Zij willen in tegenstelling tot besparen extra uitgeven. Waar De Croo de laatste schijf van het minimumpensioen wil stoppen, blijven de Walen koppig nee schudden.

Het kernkabinet is maandagavond verder gegaan met de besprekingen over de begrotingscontrole. Deze zullen verder gevoerd worden tot woensdag of eind deze week. “We staan eigenlijk nog nergens”, klinkt het vanuit de regering. De Croo staat lijnrecht tegenover PS en Ecolo.

De essentie van de onderhandelingen is dat Open Vld en MR de tijd nemen om arbeidsmarktvoorstellen te formuleren. Zij zijn voorstander om extra te saneren en zo de begroting meer op orde te krijgen. Dat werd dit weekend duidelijk toen De Croo verkondigde te willen besparen op de verhoging van het minimumpensioen. Dat zou de helft uitmaken van zijn voorgestelde sanering dat 1,8 miljard euro bedraagt.

De premier ziet kleinere pensioenen als noodzakelijk om op te besparen gezien al 815.000 Belgen konden genieten van een pensioenverhoging. Dit kwam er door de inflatie en meerdere indexeringen. Hij concludeert dat de ambitie uit het regeerakkoord om het minimumpensioen naar 1.500 euro te verhogen al gerealiseerd is, niettegenstaande dit gewoon dezelfde koopkracht reflecteert als voor de indexering en de hoge inflatie.

Koppigheid van PS en Ecolo kapen de onderhandelingen

PS en Ecolo willen dan weer enkele honderden miljoenen aan nieuwe uitgaven bewerkstelligen. Zij halen aan dat de tijd niet rijp is voor lastige maatregelen nu er onzekerheid heerst. De linkse partijen blijven hierin koppig ondanks er een tekort heerst van 27,4 miljard euro, dat door de vergrijzing zal oplopen tot 36,6 miljard euro in 2028. Zelfs een creatieve piste om de verhoging niet op 1 januari, maar later in 2024 uit te voeren, is onbespreekbaar voor de Waalse socialisten.

Eerder haalde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog uit naar de federale regering en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), die vroeg ‘waar dan’ het geld te halen voor verdere besparingen. “Wel, meneer Dermagne. Bespaar op het politieke systeem, de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en de immigratiefactuur”, was het bondige antwoord op Twitter.

De onderhandelingen over de begroting kunnen door de onenigheid in ieder geval nog blijven duren tot het einde van deze week.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen