19 C
Brussel

“Linkse multicul”-boemerang voor Joost Vandecasteele

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Schrijver en bekend komiek Joost Vandecasteele verhuist uit Brussel. De auteur van ‘Wraakengel’ en ‘Verlos ons van het kwaad’ laat dat weten in Bruzz. De luchtkwaliteit wordt aangehaald, maar ook maatschappelijk/politieke redenen zoals verkeersagressie en antisemitische verwijten die Vandecasteele te verduren krijgt in de multiculturele hoofdstad. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken slaat de verhuizing op Twitter gade “met 0% leedvermaak”, maar wel met enige ironie, want dezelfde Vandecasteelde nodigde Van Grieken uit om ‘meer open te staan’ voor het diverse Brussel in een uitdagende brief in 2017 in De Morgen.

Joost Vandecastele verhuist uit Anderlecht. Zijn zwangere vrouw werd recent van haar fiets gereden, zijn zoontje moet onverdraagzaamheid verduren bij het oversteken en zelf wordt de schrijver vaak uitgescholden voor ‘sale juif’. Iets wat hem naar eigen zeggen niet overkomt in andere Europese hoofdsteden. De aanwezigheid van grote aantallen islamitische ‘jongeren’ in Brussel speelt hier dan ook een grote rol. Dat schreef De Morgen recent nog in 2021. Zelfs nagenoeg de helft van jonge Brusselse moslims blijkt Joden te haten.

“Vlaamse gezinnen vluchten weg uit Brussel wegens linkse multicul”

De rollen waren ooit anders. In 2017 schreef Vandecasteele nog een open brief naar Van Grieken, die hij verweet een reactionair en gesloten conservatisme te hanteren. En ook “omdat ik als Vlaamse telg uit een flamingante omgeving woonachtig in de Vlaamse hoofdstad vanuit uw partij zo weinig betrokkenheid voel voor mijn omgeving. Alsof u Brussel reeds heeft opgegeven”.

De veranderde situatie op een zestal jaar viel Van Grieken op, die “hoe het begon (2017)” tweette versus “Hoe het nu is (2023)”; een referentie aan een bepaald meme-format waarbij grappige tegenstellingen overheen de tijd worden uitgelicht. Maar Van Grieken stelt dat zijn analyse over de boemerang “met 0% leedvermaak” werd gemaakt. Want “op onverklaarbare manier heb ik sympathie voor Joost Vandecasteele, maar vooral omdat ontelbare Vlaamse gezinnen hen zijn voorgegaan. [Zij vluchtten weg] voor een wegkijkende linkse multicul-elite.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen