11.5 C
Brussel

Links vertraagt stemming over Europese Natuurherstelwet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren had in het Europees Parlement de stemming voor de beruchte Natuurherstelwet plaats moeten vinden. Natuurherstel klinkt positief, maar er is ook een keerzijde: de wet vormt een bedreiging voor de Vlaamse landbouwsector. “De Natuurherstelwet zou Vlaanderen nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis”, reageert Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang, in een persmededeling.

Het Vlaams Belang waarschuwt al langer voor de desastreuze gevolgen die de Natuurherstelwet voor Vlaanderen zou hebben. “Het is niet alleen een ramp voor de landbouwsector, maar voor de aanleg van allerhande infrastructuur in de publieke ruimte”, gaat Vandendriessche verder. “De wet is dus feitelijk reactionair utopisch, want het staat zelfs in de weg van hernieuwbare ontwikkelingen en is pure achteruitgang.”

Natuurherstelwet uitgesteld door links

De stemming in de plenaire kwam in tijdnood en werd niet afgerond. Bijna 250 bladzijden met amendementen moesten gestemd worden nadat een voorstel tot verwerping van de christendemocratische Europese Volkspartij net geen meerderheid haalde in de Parlementaire commissie. “Door allerhande punten van orde en discussies slaagden activistische Europarlementariërs erin genoeg tijd te verkwanselen waardoor er geen eindstemming werd bereikt”, zegt Vandendriessche.

ID – de fractie waartoe Vlaams Belang behoort – alsook de christendemocraten van EPP en de sociaaldemocraten van S&D steunden een voorstel om de plenaire stemming met een kwartier uit te stellen. “Andere partijen van extreemlinkse en groene signatuur wilden de stemming direct uitstellen om meer steun te zoeken”, gaat Vandendriessche verder. “Met onze ID-fractie hebben we er alles aan gedaan deze vertragingsmanoeuvres tegen te houden.”

Achterkamerspelletjes en klimaatcommunisme

Eerder zou EU-commissaris Frans Timmermans tijdens een niet-openbare vergadering verklaard hebben dat hij geen voordelige wetsvoorstellen voor boeren meer zou indienen, tenzij Europarlementariërs instemmen met de Natuurherstelwet. De chantage ging echter verder: er blijken berichten te zijn waarin de Europese Commissie instructies gaf met als doel parlementsleden te beïnvloeden of om te kopen.

“Eerst wou men via de Degrowth-plannen bewust onze economie kapotmaken, nu willen ze ook nog eens dat we onze leefruimte teruggeven aan de natuur”, sluit Vandendriessche af. “De groene beweging in Europa toont haar ware gelaat met deze absurde voorstellen. Het zijn reactionaire klimaatcommunisten die ons rechtstreeks leiden naar collectieve verarming, allemaal in naam van het klimaat.”

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen